Emerce
Tor Project start donatiecampagne om onafhankelijkheid te vergroten
Het Tor Project, de organisatie achter het privacygerichte Tor-netwerk en de Tor Browser, is een nieuwe inzamelingsactie gestart met als doel 75.000 dollar op te halen en 1500 nieuwe donateurs aan te trekken.
Wereldwijd gebruiken dagelijks zo’n 2,5 miljoen mensen Tor om hun privacy te beschermen en toegang te krijgen tot gecensureerde websites. In Nederland zijn er naar schatting 75.000 gebruikers.
Ondanks het grote gebruikersaantal heeft het Tor Project momenteel slechts 7000 vaste donateurs. Als non-profitorganisatie is het volledig afhankelijk van giften, waarbij een aanzienlijk deel van de financiering afkomstig is van de Amerikaanse overheid. Met de campagne wil de organisatie die afhankelijkheid verkleinen.
Voor een donatie van 25 dollar ontvangen supporters een sticker met de boodschap ‘Privacy is Possible’. Het Tor Project benadrukt dat het cruciaal is om niet passief te blijven onder toezicht van Big Tech: ‘Machthebbers varen wel bij hopeloosheid. Het idee dat je je privacy voorgoed kwijt bent, is precies waar Big Tech op hoopt.’
Amerikaanse Justitie wil dat Google twee advertentieproducten verkoopt om concurrentie te herstellen
Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) stelt voor dat Google twee van zijn advertentieproducten verkoopt om de concurrentie in de advertentietechnologiemarkt te herstellen. Deze stap volgt op een recente rechterlijke uitspraak waarin Google schuldig werd bevonden aan het ‘willens en wetens verkrijgen en behouden van monopoliemacht’ binnen de digitale advertentiemarkt.
Volgens de nieuwe gerechtelijke stukken wil het DOJ dat Google zijn advertentiebeurs AdX afstoot, evenals een gefaseerde verkoop uitvoert van DoubleClick for Publishers (DFP), een advertentieserver die door website-uitgevers wordt gebruikt. Bovendien wil de overheid dat Google gedurende tien jaar na de verkoop geen advertentiebeurs meer beheert.
Het ministerie beschuldigt Google ervan uitgevers onder druk te hebben gezet door hun inkomsten te laten dalen als ze AdX niet gebruikten. Ook zou Google zijn dominante positie hebben versterkt door AdX te integreren met DFP, waarmee uitgevers vrijwel verplicht werden het Google-platform te gebruiken.
Daarnaast stelt het DOJ voor dat Google zijn advertentietools, zoals AdWords, openstelt voor samenwerking met externe advertentieproducten. Deze samenwerking moet plaatsvinden op een eerlijke en niet-discriminerende basis voor zaken als bieden, advertentieplaatsing en data-uitwisseling — behalve als een adverteerder expliciet anders aangeeft.
Google heeft fel gereageerd. Lee-Anne Mulholland, vicepresident regelgeving bij Google, stelt (via TechCrunch) dat deze voorstellen schadelijk zijn voor zowel uitgevers als adverteerders. “Het DOJ erkent dat Googles eigen voorstel de uitspraak van de rechter volledig adresseert. De aanvullende eisen om onze advertentieproducten te verkopen gaan veel verder dan de uitspraak rechtvaardigt, zijn juridisch ongegrond en zouden schade toebrengen aan de markt”.
Google heeft al eigen tegenvoorstellen gedaan. Zo wil het bedrijf realtime biedingen vanuit AdX beschikbaar maken voor externe advertentieplatformen, en toezicht op zijn handelen laten uitvoeren door een onafhankelijke toezichthouder gedurende drie jaar.
Stakingen bij logistiek centrum Zalando in Erfurt
Tot morgenochtend half zes staakt een deel van de medewerkers bij het logistieke centrum van Zalando in deelstaat Thüringen.
De werkonderbrekingen door tientallen medewerkers per ploegendienst is gisterenochtend begonnen. Ze worden georganiseer door de grote vakbond Verdi.
Verdi eist dat het management de collectieve arbeidsovereenkomsten voor de detailhandel en de postorderbranche erkent.
“Het is geen kwestie van geld. De medewerkers van de Zalando Group hebben het afgelopen boekjaar meer dan 500 miljoen euro aan geconsolideerde winst gegenereerd. Dat is een winstdeling per werknemer van meer dan 30.000 euro. Het betalen van de cao-lonen zou Zalando slechts een fractie van deze winst kosten”, aldus Matthias Adorf, vakbondssecretaris bij ver.di Thüringen.
Eerder, op 11 april 2025, werden de werkzaamheden op deze locatie ook al stilgelegd.
In een reactie aan een Duitse uitgave stelt Zalando dat het maar een heel klein deel van de medewerkers betreft die staken.
Klanten van de webwinkel ondervinden vermoedelijk geen hinder van de actie.
Foto: Maayan Nemanov, Unsplash
Temu, Shein verhogen Europese reclamebudgetten tot 40%
De Chinese online winkelcentra Temu en Shein verleggen hun strategische aandacht van de VS naar Europa en draaien de reclamekroon hard open.
Data van Sensor Tower, verstrekt aan persbureau Reuters, laten zien dat beiden partijen hun EU-budgetten in de maand april met tussen de 35 en 40 procent verhoogden.
De voornaamste bestemmingen zijn Engeland en Frankrijk, samen goed voor een kleine 140 miljoen inwoners. Ook de media-investeringen in Duitsland, Italië, Spanje zijn fors opgeschroefd. Die vijf hebben opgeteld samen 330 miljoen inwoners. De VS heeft 347 miljoen inwoners.
De twee bedrijven, die goederen vanuit China verzenden, zijn vorige maand praktisch gestopt met hun digitale advertenties in de VS. Gevolg: ze zijn beiden onzichtbaar geworden in de downloadlijsten van Apple en Google. Reclame was de voornaamste bron van nieuwe gebruikers.
Temu en Shein verleggen hun aandacht van de VS naar Europa, omdat er mei extreem hoge invoerheffingen worden gerekend door Amerika. Goedkope import wordt aan banden gelegd, omdat president Donald Trump de handel door producenten uit eigen land wil bespoedigen. Het gevolg voor zijn kiezers en landgenoten is dat de prijzen op die Chinese platformen enorm omhoog zijn gegaan.
Voor Europese webwinkels betekent deze ontwikkeling dat reclametarieven bij, onder meer, Google verder omhoog gaan. Die worden al als peperduur ervaren en amper rendabel. Data van Semrush liet eind vorig jaar al zien dat de Chinezen zelfs Amerika’s grootste retailers eruit bieden op Google.
Foto: Dang Khoi Ta, Unsplash
Amerikaanse bezorgreus DoorDash neemt Deliveroo over voor 2,9 miljard pond
De Amerikaanse maaltijdbezorgdienst DoorDash heeft aangekondigd dat het de Britse rivaal Deliveroo wil overnemen voor 2,9 miljard Britse pond (ongeveer 3,4 miljard euro). Beide bedrijven hebben al een akkoord bereikt op bestuursniveau. De overnameprijs ligt 44 procent boven de aandelenkoers van Deliveroo op 4 april, de dag voordat de onderhandelingen begonnen.
Deliveroo ging in 2021 naar de beurs. Na een korte opleving daalde de aandelenprijs in 2022 en stabiliseerde zich uiteindelijk op ongeveer de helft van de oorspronkelijke uitgifteprijs van 3,4 euro per aandeel. Kort voor de overname steeg de koers weer licht.
Deliveroo werd in 2013 opgericht in Londen en is momenteel nog actief in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Ierland, Italië, Singapore, Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. In 2019 trok het bedrijf zich terug uit Duitsland, nadat concurrent Lieferando daar meerdere spelers had overgenomen. Sindsdien volgden ook exits uit onder meer Taiwan, Spanje, Nederland, Australië en Hongkong.
Medeoprichter Will Shu benadrukte bij de bekendmaking van de overname trots te zijn op wat het bedrijf heeft bereikt, en ziet in DoorDash een partner die dezelfde waarden en ambities deelt.
DoorDash is momenteel vooral actief in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Omdat er nauwelijks overlap is met de markten van Deliveroo, verwacht men geen problemen met mededingingsautoriteiten.
In 2021 nam DoorDash al het Finse Wolt over, dat zich vooral richt op uitbreiding in Centraal-Europa en sinds 2020 ook in Duitsland actief is. De overname van Deliveroo past in de bredere trend waarbij spelers in de bezorgsector steeds meer schaalgrootte nastreven.
Springbok krijgt online en offline media WE Fashion
Springbok gaat alle online en offline media-activiteiten van WE Fashion beheren en orkestreren.
De samenwerking omvat een breed scala aan diensten, waaronder mediastrategie, media-inkoop, data orkestratie en -modellering.
Strategy director Youri Harmsen legt aan Emerce uit: “Het bedrijf de hele funnel van branding tot aan performance. We deden al datawerkzaamheden voor hen. Digitale en offline media-inkoop is erbij gekomen. Alles is data- en effectgedreven op basis van, wat wij noemen, open source mediamixmodellering.”
Marketingbaas Patrick Martin van WE Fashion zegt in een persbericht: ‘Hun datagedreven en creatieve aanpak, gecombineerd met hun begrip van ons bedrijf, geeft ons het volste vertrouwen dat we samen een betekenisvolle en meetbare impact zullen
realiseren.’
De combinatie van datagedreven online en offline media-inkoop is een terrein waar Springbok zich afgelopen jaren in heeft verdiept. De gedachte daarachter is dat digitale media groot en bijna dominant zijn, maar dat de combinatie met offline de effecten versterkt.
Trump belooft uitstel TikTok-verbod
President Donald Trump heeft aangekondigd dat hij de deadline het TikTok-verbod opnieuw wil uitstellen, zolang er nog onderhandeld wordt over een overname van de populaire app door een Amerikaans bedrijf. In een interview op zondag zei Trump dat hij een ‘zwak plekje’ heeft voor TikTok.
“Ik zou graag zien dat er een deal komt. Ik heb een zwak plekje in mijn hart, want ik won jonge kiezers met 36 procentpunten… en ik richtte me op TikTok,” zei Trump tijdens een uitzending van NBC’s Meet the Press, gepresenteerd door Kristen Welker.
De huidige president Joe Biden ondertekende in april 2024 een wet die bepaalt dat TikTok verboden wordt in de VS vanaf 19 januari 2025, tenzij het moederbedrijf ByteDance – dat banden heeft met de Chinese Communistische Partij – zijn aandeel verkoopt aan een Amerikaanse partij.
Op zijn eerste dag terug in het Witte Huis verlengde Trump de deadline met 75 dagen via een presidentieel besluit, en in april verlengde hij het uitstel opnieuw met 75 dagen.
In januari ging TikTok kortstondig 24 uur offline toen de oorspronkelijke wet van kracht werd. Zowel Apple als Google verwijderden de app tijdelijk uit hun appwinkels.
BBC Studios lanceert BBC NL+: nieuwe streamingdienst voor Nederlandse kijkers
BBC Studios breidt zijn aanwezigheid in Nederland verder uit met de lancering van BBC NL+, een gloednieuwe Video-On-Demand- en streamingdienst. De dienst gaat deze zomer van start en is dan standaard inbegrepen bij een KPN TV+ abonnement.
BBC NL+ is een aanvulling op het bestaande aanbod, waaronder de zender BBC First, die vanaf 15 mei wordt omgedoopt tot BBC NL. Deze zender blijft zich richten op succesvolle Britse dramaseries.
Met BBC NL+ krijgen kijkers toegang tot een veel breder en dieper aanbod, variërend van bekroonde drama’s en spraakmakende documentaires tot comedy, soaps en entertainment – allemaal met de kenmerkende Britse kwaliteit en uiteraard voorzien van Nederlandse ondertiteling.
Vanaf dag één biedt BBC NL+ een rijke selectie programma’s uit de BBC-catalogus. Een van de blikvangers is de exclusieve zesdelige dramaserie Outrageous, met Bessie Carter en Anna Chancellor, over de beruchte Mitford-zussen die het Britse establishment in de jaren dertig opschudden. Deze serie is al te zien op BBC NL+ voordat hij op de lineaire zender wordt uitgezonden.
Zalando ziet versnelde groei en stijgende winstgevendheid
Zalando heeft naar eigen zeggen een sterk kwartaal achter de rug met versnelde groei en verbeterde winstgevendheid in het eerste kwartaal. Het bedrijf handhaaft zijn prognose voor 2025 en blijft investeren in nieuwe groeimogelijkheden.
Het bruto handelsvolume (GMV) steeg 6,5 procent tot 3,5 miljard euro, terwijl de omzet met 7,9 procent groeide naar 2,4 miljard euro.
De aangepaste winst voor rente en belastingen (aangepaste EBIT) kwam uit op 46,7 miljoen euro, wat neerkomt op een margeverbetering van 0,7 procentpunt naar 1,9 procent.
Business-to-Consumer groeide dankzij de stijging in het aantal actieve klanten naar 52,4 miljoen, een succesvolle seizoensuitverkoop en een volgens Zalando veelbelovende start van het lente- en zomerseizoen.
De omzet uit Business-to-Business (B2B) steeg met 11,6 procent, gedreven de fulfillmentdiensten die het Duitse bedrijf aanbiedt.
Zalando blijft zijn vernieuwde loyaliteitsprogramma, Zalando Plus, verder uitrollen en is inmiddels actief in 13 markten. Meer dan 15 procent van de klanten is al aangesloten. Het uiteindelijke doel van Zalando is om met dit programma het merendeel van zijn klanten te bedienen, hun bestelgedrag te intensiveren en zo een groter aandeel van hun uitgaven aan mode en lifestyle te verkrijgen. De eerste data uit de pioniersmarkten tonen volgens het bedrijf ‘veelbelovende vooruitgang richting deze ambitie’.
Daarnaast boekte Zalando dubbele groeicijfers in diverse lifestylecategorieën, waaronder Lounge by Zalando, Sport, Designer en Beauty. Deze segmenten worden versterkt met uitgebreidere collecties, zorgvuldig samengestelde content en een naadloze klantervaring.
Een opvallend hoogtepunt was de samenwerking met de iconische ontwerpster Diane von Furstenberg (DVF). Zalando werd haar exclusieve retailpartner voor Europa, wat werd bekrachtigd met een marketingcampagne waarin zij zelf een rol speelde. Ook het prestigieuze merk Marc Jacobs, onderdeel van LVMH, werd onlangs toegevoegd aan het platform.
Verder heeft Zalando zijn interactieve functie ‘boards’ nu beschikbaar gemaakt in alle markten. Met deze functie kunnen gebruikers inspiratie opdoen rond specifieke thema’s of lifestyles. Populaire voorbeelden zijn Urban Running en New Boho, die goed aansluiten op actuele trends. Inmiddels hebben meer dan een miljoen klanten met deze beleving geëngageerd. De volgende stap is om gebruikers in staat te stellen zelf borden aan te maken, te delen en te reageren op curated én door gebruikers gegenereerde content, wat de inspiratie en ontdekkingsreis binnen het platform verder moet stimuleren.
PostNL: lichte groei voor pakketten, verdere afname post
Het gaat nog altijd niet goed met PostNL. Er was groei voor pakketten in het eerste kwartaal, maar 10 miljoen euro minder omzet voor post. Pakketten bracht 581 miljoen euro op tegen 561 miljoen een jaar eerder. Post ging van 318 naar 309 miljoen euro.
De totale omzet bedroeg 782 miljoen euro tegen 765 miljoen een jaar eerder. Het genormaliseerde bedrijfsresultaat (EBIT) is in het eerste kwartaal uitgekomen op 15 miljoen euro negatief, waar dat in het eerste kwartaal vorig jaar 9 miljoen euro negatief was (pdf).
De pakketvolumes nemen dit jaar naar verwachting met 2 procent toe, terwijl de postvolumes met 9,2 procent zullen dalen.
Door de dalende postvolumes en stijgende arbeidskosten ziet PostNL de marges in het postbedrijf fors dalen. Het is volgens het bedrijf noodzakelijk om ook de brievenbuspost op termijn binnen twee dagen en in de toekomst binnen drie dagen te gaan bezorgen, maar dit vraagt een wijziging van de huidige postwet.
‘Aangezien de belangrijkste trends in de sector zoals gezien in 2024 zich voortzetten in het nieuwe jaar, beperken we de impact van de veranderende marktdynamiek zoveel mogelijk’, aldus de nieuwe topman EO Pim Berendsen. ‘We richten ons volledig op de strategische initiatieven die we in februari hebben aangekondigd. De uitvoering verloopt volgens plan en de eerste positieve signalen van optimalisatie van klantwaarde zijn zichtbaar.’
Wikipedia krijgt hulp van AI, maar mensen blijven centraal staan
Wikipedia-auteurs en -moderatoren krijgen in de toekomst ondersteuning van kunstmatige intelligentie. De organisatie achter Wikipedia, Wikimedia, benadrukt echter dat AI niemand zal vervangen. Hun strategie is tweesporig: AI moet vooral het werk verlichten en niet de mens overbodig maken.
Wikipedia is voor veel AI-modellen een belangrijke bron van kennis. Zonder de informatie uit de online encyclopedie zouden veel AI-systemen aanzienlijk minder weten. Daarom wil Wikimedia nu ook zelf profiteren van AI, zonder af te doen aan de menselijke inbreng.
Zo worden moderatoren ondersteund met AI-gestuurde workflows die repetitieve taken – bedoeld om de betrouwbaarheid van de inhoud te waarborgen – automatisch uitvoeren. Voor auteurs betekent dit dat ze sneller relevante informatie kunnen vinden, waardoor er meer tijd overblijft voor menselijke afwegingen, overleg en oordeelsvorming. Ook bij het vertalen van artikelen moet AI helpen, vooral om lokale contexten en perspectieven beter uit te wisselen.
Een ander doel is om nieuwe vrijwilligers beter en sneller in te werken. AI moet mentoren ondersteunen bij het opleiden van nieuwe bijdragers.
Wikimedia benadrukt dat het gebruik wil maken van open AI-modellen, al is er nog geen definitieve keuze gemaakt. De inzet van AI is noodzakelijk, mede omdat AI-chatbots inmiddels een concurrent vormen voor Wikipedia. Veel van deze chatbots zijn getraind op de gegevens van de encyclopedie en kunnen die kennis ook weergeven, zonder dat gebruikers Wikipedia zelf hoeven te bezoeken.
In tegenstelling tot mediabedrijven en websites die afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten, draait Wikipedia op donaties en vrijwilligerswerk. Daarom raakt het verlies van bezoekersaantallen door AI-chatbots Wikipedia financieel minder direct, al blijft zichtbaarheid belangrijk.
Neople geeft collegiale kantoorrobotjes ‘autonomie’
De moderne AI-collega’s op klantenservices van techbedrijf Neople kunnen sinds kort zelfstandig inloggen en surfen over SaaS-systemen om hun menselijke collega’s te ontlasten.
Althans, dat betreft de bedrijven die de AI-technologie van start-up Neople uit Den Bosch gebruiken.
Neoples, zoals de geautomatiseerde medewerkers worden genoemd, werken naast menselijke collega’s. Deze houden zelf dan meer tijd over voor hoogwaardigere klantcontacten. Zo bewijst de praktijk nu bij een kleine tweehonderd klanten, legt directeur Hans de Penning aan Emerce uit.
Net als menselijke medewerkers zijn de AI-collega’s getraind op bedrijfsinformatie, productportfolio en op hoe men met de klanten wil omgaan. De chatbots werk zelfstandig, maar staan wel onder supervisie van een mens.
Eind vorige week voegde De Penning een nieuw element toe aan zijn dienstverlening: Neople Studio. De kern daarvan is dat de neople niet enkel reactief maar ook proactief kunnen optreden. “Denk aan een klant van een webwinkel die op het laatste moment zijn net geplaatste order wil veranderen. De AI-collega’s kunnen zelfstandig in de systemen die order opzoeken en aanpassen”, zowel in de systemen van de winkel zelf maar, als nodig, ook bij externe SaaS-diensten.
“Een klant verraste ons door zijn AI-collega een prijsanalyse te laten uitvoeren bij de concurrentie. Een andere liet de neople onderzoeken bij de verschillende logistieke partners waar een pakket was gebleven. Je hebt hier nul programmeerkennis voor nodig. Het is wel zo, dat hoe specifieker de vraag hoe hoger de kwaliteit van het antwoord.”
De chatbots kunnen namelijk autonoom browsen als ze een opdracht ontvangen. Dat verloopt via Browser Use. Dit systeem blijkt op dit moment precies AI-bouwers nodig hebben. Meer specifiek gaat het hierbij om AI-agents. Dat zijn een soort robotjes die instructies uitvoeren in opdracht van een mens of een hogere AI-bot. Zo’n opdracht omvat het klikken over een website (“Hey ChatGPT, boek een pizzeria om 20:00 uur“), het begrijpen van het resultaat en daar weer mee handelen.
Systemen als ChatGPT, en tal van andere AI-bots, kunnen dit ook wel, maar Browser Use werkt conceptueel anders. AI-bots maken namelijk eerst een schermafbeelding, lezen die en klikken vervolgens. De Zwitsers achter de onderwaterbrowser bouwden een systeem dat losse webelementen kan detecteren en behandelen. Dat levert tijdswinst op en vergt minder IT-belasting.
Een alternatieve technologie voor Browser Use is Model Context Protocol (MCP). Ontwikkeld door Anthropic kreeg dat support van OpenAI, Google en Mistral.
Na uitvoering van een autonome taak geeft een neople een berichtje aan zijn mensencollega’s.
Het Studio-dashboard is bedoeld om het werk van de werkbots zo transparant mogelijk te maken. Hier is precies te zien welke overwegingen en handelingen ten grondslag liggen aan de acties. “Je kunt er ook workflows testen voordat ze live gaan en
prestaties en teamadoptie in realtime volgen.”
De Penning merkt dat het beschikbaar komen van AI-tools tot een soort heroverweging leidt bij ondernemers. “Met een dienst als de onze kun je snel extra mensen inzetten op elk gewenst moment, maar je ziet ook bedrijven processen uit handen geven door AI-automatisering.”
Notendop
- 1. Neople ontwikkelt AI-collega’s (chatbots) die zelfstandig kunnen inloggen en navigeren door SaaS-systemen voor klantenservice.
- De AI-agents kunnen proactief taken uitvoeren, zoals orderwijzigingen, prijsanalyses en logistieke onderzoeken, zonder programmeerkennis.
- Neople Studio biedt een transparant dashboard waarmee bedrijven de autonome werkzaamheden van AI-medewerkers kunnen volgen en testen.
Foto: Israel Andrade, Unsplash
Google rolt grote Gmail-updates uit voor Android en iOS
Google is begonnen met het uitrollen van een reeks vernieuwingen voor Gmail op Android en iOS. De updates brengen een vernieuwd ontwerp en extra AI-functies met zich mee.
Op Android-tablets en -foldables kunnen gebruikers voortaan het ontwerp van de Gmail-app aanpassen met een schuifregelaar. Daarmee kunnen gebruikers het overzicht van berichten groter of kleiner maken, wat handig is voor multitasking. De schuifregelaar kan zelfs volledig naar één kant worden geschoven, zodat alleen nog het berichten- of inhoudspaneel zichtbaar blijft.
Op iOS krijgt Gmail een grondige visuele update met de introductie van Material Design 3. Hierdoor sluit de app beter aan bij de Android- en webversies.
De integratie van Gemini maakt het mogelijk om direct vanuit de Gmail-app afbeeldingen te genereren via de zijbalk, op zowel Android als iOS. Deze functie is voorlopig enkel beschikbaar voor Workspace-gebruikers.
Nieuwe bestelauto’s op fossiele brandstof hebben geen toegang tot zero-emissiezones
Bestel- en vrachtauto’s die vanaf 2025 voor het eerst op kenteken gezet moeten uitstootvrij zijn om toegang te hebben tot de zero-emissiezones. Dat benadrukt logistiek adviseur Michel Oldenburg naar aanleiding van ondernemersvragen. Een nieuwe dieselbus met emissieklasse 6 met een Datum Eerste Toelating na 31 december 2024, heeft geen toegang tot de zones. Voor bestaande voertuigen geldt een overgangsregeling.
Sinds 1 januari 2025 hebben 16 gemeenten in Nederland een zero-emissiezone ingevoerd. In deze zones zijn over een paar jaar alleen volledig uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s toegestaan.
Sinds 1 januari 2025 moeten nieuwe bestel- en vrachtwagens volledig uitstootvrij zijn om de zero-emissiezone in te mogen. Dat betekent dat nieuwe voertuigen op fossiele brandstoffen, zoals een nieuwe dieselbus met emissieklasse 6, geen toegang hebben tot deze gebieden. Dit geldt voor zowel zakelijke als particuliere bestel- en vrachtauto’s.
Voor bestaande voertuigen geldt een overgangsregeling. Zo mogen bijvoorbeeld dieselbusjes met emissieklasse 6 tot 1 januari 2029 de zone in, mits de Datum Eerste Toelating vóór 1 januari 2025 is. Voor vrachtwagens geldt een soortgelijke overgang, afhankelijk van het type voertuig en de Datum Eerste Toelating. Kijk voor meer informatie over de toegangsregels op opwegnaarzes.nl/toegangsregels.
Voor bestel- of vrachtauto’s die geen toegang hebben tot de zero-emissiezones is het in sommige gevallen mogelijk ontheffing te krijgen. Denk aan voertuigen voor mindervaliden, particuliere voertuigen, of voertuigen die (nog) niet in een uitstootvrije variant beschikbaar zijn. Ondernemers kunnen ontheffing aanvragen bij de RDW. Kijk voor meer informatie over ontheffingen op opwegnaarzes.nl/ontheffingen.
Ondernemers die met een niet-toegestaan voertuig een zero-emissiezone betreden ontvangen nog geen boete. Tot 1 juli 2025 sturen gemeenten alleen een waarschuwingsbrief.
Burgers’ Zoo verbetert klanttevredenheid met AI-agent
Koninklijke Burgers’ Zoo zet kunstmatige intelligentie in om de klantenservice te verbeteren. In samenwerking met Watermelon, ontwikkelaar van AI-agentplatformen, heeft het dierenpark de digitale klantenservice grotendeels geautomatiseerd. Door de inzet van de AI-agent kan het dierenpark het stijgende aantal bezoekersvragen sneller beantwoorden. Hierdoor vermindert de werkdruk bij de receptie aanzienlijk en hebben medewerkers meer tijd voor persoonlijk contact met bezoekers.
Burgers’ Zoo ontvangt jaarlijks meer dan 1,1 miljoen bezoekers. De combinatie van drukke balies, telefoontjes en online vragen maakt het helpen van bezoekers steeds uitdagender. De AI-agent beantwoordt 24/7 veel voorkomende vragen van bezoekers over openingstijden, tickets en parkeergelegenheid. Circa 80 procent van de vragen worden afgehandeld zonder menselijke tussenkomst. Alleen complexe of afwijkende vragen worden doorgestuurd naar medewerkers.
De AI-agent blijft automatisch up-to-date doordat hij veranderingen op de website van Burgers’ Zoo in de gaten houdt. Alexander Wijninga, mede-oprichter van Watermelon legt uit: “Als er bijvoorbeeld iets wijzigt in de openingstijden of ticketprijzen, past de AI-agent die informatie direct aan in zijn antwoorden. Ook kan het serviceteam zelf extra informatie toevoegen, bijvoorbeeld over tijdelijke evenementen of seizoensacties.”
De inzet van de AI-agent is duidelijk merkbaar op de werkvloer van Burgers’ Zoo. “We merken dat collega’s minder telefoontjes en routinevragen hoeven te behandelen,” zegt Dennis Rensen van Burgers’ Zoo. “Daardoor hebben ze meer tijd om zich te richten op persoonlijk contact met onze bezoekers of te helpen in het park.”
Bax Music maakt doorstart onder leiding van oud-CEO Jochanan Bax
De Nederlandse muziekwinkel Bax Music start alsnog door. Medeoprichter en voormalig CEO Jochanan Bax neemt samen met investeerder Stijn Bakkeren het bedrijf over. Bax Music werd begin april failliet verklaard.
Volgens de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) heeft de curator het personeel via e-mail geïnformeerd over de doorstart. In die mail staat dat Bax en Bakkeren van plan zijn een onderneming op te bouwen die sterk lijkt op het oorspronkelijke bedrijf. Ook is het de bedoeling dat circa 80 procent van het personeel – zo’n 240 van de oorspronkelijke 300 werknemers – behouden blijft.
Bax Music werd op 1 april failliet verklaard. De webshop en vier fysieke winkels sloten toen hun deuren. Het bedrijf had te maken met oplopende schulden bij leveranciers en de Belastingdienst.
In januari werd Jochanan Bax al ontslagen als na een intern conflict over een mogelijke verkoop, al bleef hij wel aandeelhouder. Bax Music werd in 2003 opgericht door Jochanan en zijn broer Nathanael.
⸻
Infographic: De wereldwijde AI-race
AI is dé technologische hype van het moment. Er vloeien miljarden dollars naartoe, het veroorzaakt ingrijpende verschuivingen in markten, en het voedt de verwachting dat AI-tools onze manier van werken, leven en communiceren fundamenteel gaan veranderen.
Ook overheden mengen zich inmiddels in deze digitale wapenwedloop. Met het doel om voorop te blijven lopen in de wereldwijde AI-race, pompen steeds meer landen publiek geld in AI-projecten. Maar wie investeert het meest – en wie lijkt er op de lange termijn als winnaar uit te komen?
Een recente visualisatie van Visual Capitalist werpt licht op precies die vraag. In een overzichtelijke grafiek tonen ze welke landen het meeste investeren in AI-ontwikkeling (voor zover bekend). Van het bouwen van krachtige modellen tot het voorkomen dat ze achterop raken – elk land zet z’n pionnen strategisch op het bord.
Flappy Bird keert na tien jaar terug op Android, nu via Epic Games Store
Het populaire arcadespel Flappy Bird is na een decennium eindelijk teruggekeerd voor Android-gebruikers. De game is gratis te downloaden, maar voorlopig exclusief beschikbaar via de Epic Games Store.
Voor wie het fenomeen gemist heeft: Flappy Bird verscheen in 2013 en werd ontwikkeld door de Vietnamese indiegame-ontwikkelaar Dong Nguyen. Het simpele, maar verslavende spel groeide onverwacht uit tot een hit en stond bovenaan de lijsten in zowel Google Play als de App Store.
Met een retrostijl die doet denken aan de klassieke Mario-games van Nintendo, bereikte Flappy Bird meer dan 50 miljoen downloads. Toch werd het succes abrupt afgebroken toen Nguyen het spel in februari 2014 uit de appwinkels haalde. Hoewel hij naar verluidt dagelijks zo’n 50.000 dollar verdiende, zei hij destijds dat het spel “zijn leven ruïneerde”.
De hype was zó groot dat mensen iPhones met het spel erop voor duizenden dollars verkochten via eBay. Ontwikkelaars klonen het spel binnen enkele uren, en er verscheen zelfs een versie voor Amazon Fire TV.
In 2024 nam het verhaal echter een onverwachte wending. Nguyen verloor de merkrechten op Flappy Bird aan Gametech Holdings. Kort daarna verscheen er een niet-officiële reboot onder de naam The Flappy Bird Foundation. Die versie kreeg veel kritiek vanwege de integratie van cryptovaluta.
Al in 2024 werd bekend dat officiële versies voor Android en iOS gepland stonden voor 2025. Volgens de officiële website en winkelpagina bevat de nieuwe Flappy Bird voor Android extra personages, nieuwe uitdagingen en werelden om in te duiken.
Europese boete TikTok (530 miljoen) om privacyschending
TikTok heeft een Euroese boete gekregen van 530 miljoen euro omdat het zonder toestemming gegevens van Europese gebruikers doorstuurt naar China.
Daarnaast worden de gegevens in China niet goed beschermd tegen pottenkijkers is voldoet het bedrijf niet aan de regels rondom transparantie van data.
Bytedance, het moederbedrijf van TikTok, moet binnen zes maanden orde op zaken stellen.
Zo luidt de uitspraak van de Ierse toezichthouder op de privacy, die onderzocht of de populaire app zich goed aan de privacyregels rondom de AVG houdt. Nee dus.
“De doorgifte van persoonsgegevens door TikTok aan China was in strijd met de AVG, omdat TikTok niet heeft geverifieerd, gegarandeerd en aangetoond dat de persoonsgegevens van gebruikers in Europa, waartoe personeel in China op afstand toegang heeft, een beschermingsniveau genieten dat in wezen gelijkwaardig is aan dat binnen de EU.”
TikTok is van plan in beroep te gaan tegen de beslissing en zegt dat het nooit een verzoek van de Chinese autoriteiten heeft ontvangen om toegang te krijgen tot Europese gebruikersgegevens.
Foto: Mike Benna, Unsplash
Ljubljana meest cryptovriendelijke stad ter wereld
Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, is de meest cryptovriendelijke stad ter wereld, volgens een nieuw rapport van migratieplatform Multipolitan. Na Hongkong volgen Zürich, Singapore en Abu Dhabi in de ranglijst.
De Crypto Friendly Cities Index beoordeelt steden op basis van onder meer regelgeving, belastingklimaat, digitale infrastructuur en vermogensdichtheid. Ljubljana, waar de non-profit Blockchain Alliance Europe is gevestigd, heeft zich breed opengesteld voor digitale valuta – met honderden winkels en horecazaken die cryptobetalingen accepteren.
Slovenië voert ook de lijst aan wat betreft gemiddelde cryptoportefeuilles: de doorsnee cryptobezitter bezit er zo’n 240.500 Amerikaanse dollar aan digitale activa. Cyprus volgt met gemiddeld 175.000 dollar per persoon, en Hongkong komt op de derde plaats met 97.500 dollar.
Steeds meer zogenaamde crypto whales – mensen met grote hoeveelheden digitale activa – zoeken naar alternatieve woonplaatsen en tweede paspoorten in belastingvriendelijke landen. De Verenigde Arabische Emiraten, en in het bijzonder Dubai, zijn hierbij populair. Dankzij het Golden Visa-programma kunnen investeerders er met een inbreng van 2 miljoen dirham (circa 544.500 dollar) een verblijfsvergunning van tien jaar verkrijgen.
“We bewegen van geboorterecht naar keuzevrijheid: mensen kiezen nu zelf de jurisdicties, valuta en gemeenschappen die het best bij hen passen,” aldus Nirbhay Handa, medeoprichter en CEO van Multipolitan. “Getokeniseerde activa, gedecentraliseerde woonplaatsen en on-chain governance vormen het nieuwe besturingssysteem van onze samenleving.”
De tweede stad un de index Hongkong werkt sinds enkele jaren aan een wettelijk kader voor cryptovaluta, met nieuwe eisen voor bedrijven die in digitale activa handelen. De lokale financiële toezichthouder, de Securities and Futures Commission, heeft inmiddels tien handelsplatformen voor crypto gelicentieerd, waaronder het in New York gevestigde Bullish – het eerste internationale cryptoplatform dat in februari goedkeuring kreeg.
Hoewel Hongkongs Web3-plannen te maken hebben met strikte regelgeving en hoge nalevingskosten, zijn er ook positieve signalen. De industrie groeit gestaag, mede dankzij een wereldwijde omslag in het sentiment ten opzichte van crypto.
De VS onder leiding van Donald Trump, die zich tijdens zijn campagne als pro-crypto opstelde, lijkt nu soepeler te worden in regelgeving – een wending die volgens Multipolitan wereldwijd een kettingreactie kan veroorzaken waarbij andere landen hun restrictieve beleidslijnen herzien.