Feed-aggregator

PayPal overtreft winstverwachtingen ondanks economische onzekerheid

Emerce - di, 04/29/2025 - 15:00

PayPal heeft in het eerste kwartaal beter gepresteerd dan analisten op Wall Street hadden verwacht en handhaaft zijn winstverwachting voor heel 2025. Dit ondanks de aanhoudende economische onzekerheid, mede veroorzaakt door Amerikaanse importtarieven onder voormalig president Donald Trump.

Volgens het bedrijf is april goed begonnen: consumentenbestedingen blijven stevig en de arbeidsmarkt toont veerkracht. Financieel directeur Jamie Miller gaf aan dat Amerikaanse consumenten versneld uitgaven deden door zorgen over de tarieven, een trend die ook door grote banken werd gesignaleerd.

In het eerste kwartaal groeide het transactievolume met 6 procent, tegenover 5 procent een jaar eerder (pdf). De omzet groeide met 1 procent naar 7,8 miljard dollar. De nettowinst bedraagt (volgens GAAP regels) 1,2 miljard dollar.

Sinds Alex Chriss eind 2023 CEO werd, richt PayPal zich meer op winstgevende kernactiviteiten dan op agressieve groei. ‘Onze strategie werkt. Dit is het vijfde kwartaal op rij met winstgevende groei,’ aldus Chriss in een verklaring.

PayPal en cryptobeurs Coinbase Global hebben intussen hun samenwerking uitgebreid om het gebruik, de distributie en de toepassing van de PayPal USD (PYUSD) stablecoin te vergroten. De samenwerking richt zich op consumenten, bedrijven en instellingen die digitale valuta gebruiken.

Deze nieuwe stap bouwt voort op de eerdere samenwerking uit 2021, waarbij gebruikers van Coinbase via PayPal direct hun account konden opwaarderen.

Elon Musk mikt met XAI Holdings op recordfinanciering van 20 miljard dollar

Emerce - di, 04/29/2025 - 14:00

Elon Musks XAI Holdings zou volgens Bloomberg in gesprek zijn met investeerders om een indrukwekkende 20 miljard dollar op te halen in een nieuwe financieringsronde.

XAI Holdings is een overkoepelende structuur die Elon Musk in het leven heeft geroepen. Het combineert zijn AI-bedrijf xAI met X (het voormalige Twitter). In maart bevestigde Musk dat XAI X volledig heeft overgenomen via een aandelentransactie. Daarnaast nam xAI in maart ook de generatieve AI-videostartup Hotshot over.

Of het XAI daadwerkelijk lukt om dit enorme bedrag binnen te halen, moet nog blijken. Mocht het slagen, dan wordt het de op één na grootste financieringsronde ooit voor een startup. Alleen OpenAI wist eerder dit jaar een nog hoger bedrag binnen te halen: maar liefst 40 miljard dollar.

De nieuwe investering zou de waardering van XAI kunnen doen stijgen tot meer dan 120 miljard dollar — een ongekende sprong voor het nog jonge bedrijf.

Officieel heeft XAI nog niet gereageerd op de berichtgeving, maar volgens een van de bronnen kan het bedrag zelfs nog hoger uitvallen, omdat de exacte voorwaarden nog in onderhandeling zijn.

Een deel van de financiering zou bestemd kunnen zijn voor de bouw van Colossus 2, een gigantische AI-supercomputer. Deze machine moet naar verwachting uitgerust worden met 1 miljoen NVIDIA-GPU’s en gaat tussen de 35 en 40 miljard dollar kosten.

Nederlandse vinding beteugelt telefoontijd kinderen

Emerce - di, 04/29/2025 - 13:10

De Rotterdamse start-up Unpluq brengt een nieuwe versie van zijn app uit, die zich specifiek richt op ouderlijk toezicht op telefoontijd en app-gebruik door kinderen.

Unpluq Family bestaat uit een app en een fysieke tag, die je bijvoorbeeld aan een sleutelhanger kunt bevestigen. In de app bepalen ouders welke apps wanneer wel en niet mogen worden gebruikt. De tag is een ‘ontsleutel’ die deblokkeert.

Tim Smits en Jorn Rigter brachten de eerste versie van hun technologie in 2021 uit. Het idee was geboren uit zelfbescherming, om zich tijdens hun studie niet te veel te laten afleiden door apps op hun telefoons. Nu brengen ze de familieversie uit, gericht op ouders en kinderen.

Het product voor individuen heeft zo’n vijfduizend abonnees. Daarover legt Rigter aan Emerce uit: “Op de app zijn ook andere barrières die makkelijk ontsleutelen verstoren, zoals het verplicht moeten aantikken van een patroon op je telefoonscherm of een QR-code scannen. Die acties zijn bedoeld om je even te laten nadenken. Een andere truc, voor op je werk, is bijvoorbeeld om de tag in de auto laten liggen.”

Het familieproduct kost 89 of 119 euro per jaar, afhankelijk van hoeveel telefoons in een huishouden een gebruiksvriendelijk slotje behoeven.

De onderliggende technologie werkt op grond van de screentime API’s in iOS en Android.

Unpluq beschikt over een patent in de VS.

Spotify naar 700 miljoen gebruikers

Emerce - di, 04/29/2025 - 11:54

Spotify gaat dit jaar over de grens van de 700 miljoen gebruikers, luisteraars die elk goed zijn voor een omzet van twee dollar per maand.

Veertig procent van de gebruikers van de Zweedse streamingdienst hebben een abonnement om muziek, podcasts en audioboeken tot zich te nemen. In tegenstelling tot de andere 400 miljoen gebruikers hoeven zij nooit reclame te horen.

Zojuist publiceerde Spotify de financiële cijfers over het eerste kwartaal van 2025. Die laten zien dat de winst afgelopen jaar met ruim tien procent steeg tot 225 miljoen euro.

De omzet kwam uit op 4,2 miljard euro (+15%) bij een bruto winstmarge van 32 procent.

De reclame-inkomsten stegen acht procent naar 419 miljoen euro. Het gros van de omzet, de overige 3,8 miljard, komt uit abonnementsgelden.

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times is Spotify van plan om deze zomer in veel landen de abonnementsprijzen te verhogen. Daarnaast overweegt het bedrijf een nieuw Super-Premium-abonnement te lanceren, met extra functies en hogere audiokwaliteit.

Insiders melden dat Spotify van plan is om de prijs voor individuele abonnementen in Europa en Latijns-Amerika met ongeveer één euro te verhogen. In Europa zou de prijsstijging mogelijk al in juni ingaan.

De muziekindustrie dringt al langer aan op prijsverhogingen bij streamingdiensten zoals Spotify en Apple Music. Volgens vertegenwoordigers uit de sector zijn de abonnementsprijzen de afgelopen jaren minder hard gestegen dan de inflatie en liggen ze, vergeleken met videodiensten zoals Netflix, nog relatief laag.

Als Spotify de prijzen in Duitsland verhoogt, zou een individueel abonnement stijgen van 11 naar 12 euro per maand. Of ook de tarieven voor Duo- en Familie-abonnementen verhoogd worden, is nog niet bevestigd, maar lijkt waarschijnlijk.

De laatste keer dat Spotify de prijzen verhoogde was in oktober 2023, toen de kosten met één tot drie euro stegen. Dit was de eerste prijsverhoging voor het Premium-abonnement sinds de dienst in maart 2012 in Duitsland werd gelanceerd.

Naast de bestaande abonnementen werkt Spotify aan een nieuwe Super-Premium-optie, mogelijk onder de naam Music Pro. Dit abonnement zou volgens de Financial Times 18 dollar per maand kosten en speciaal gericht zijn op fanatieke muziekliefhebbers.

Coolblue met abonnementen witgoed naar Duitsland

Emerce - di, 04/29/2025 - 11:01

Coolblue begint in Duitsland met het verhuren van witgoed, een nieuwigheid op die markt.

Vanaf achttien euro per maand, in Nederland vijftien, kan de Duitse consument energiezuinige witgoedproducten huren bij de daar nog jonge online retailer.

Orders zijn mogelijk in alle geografische gebieden waar Coolblue met zijn eigen bezorgdienst levert. Grosso modo betreft dat de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de regio’s rondom Frankfurt en Hamburg.

De huurcontracten zijn verder hetzelfde als in Nederland. Gaat het product stuk? Dan repareren of vervangen ze het binnen twee werkdagen. Na een jaar kan de klant het abonnement maandelijks kosteloos opzeggen.

In Duitsland verhuurt Coolblue vooralsnog de apparatuur van drie merken: Bosch, AEG en Siemens. Klanten in Nederland kunnen ook kiezen uit Samsung, Beko en Wisberg.

Foto: Pavol Tančibok, Unsplash

Nike aangeklaagd voor 5 miljoen dollar na stopzetten NFT-platform RTFKT

Emerce - di, 04/29/2025 - 09:45

Nike ziet zich geconfronteerd met een groepsvordering omdat het zijn NFT-platform RTFKT in januari sloot. De zogeheten class action, ingediend op 25 april bij een federale rechtbank in Brooklyn, eist 5 miljoen dollar schadevergoeding.

Een groep RTFKT-gebruikers, onder leiding van Jagdeep Cheema, stelt dat Nike zijn merk en marketingkracht heeft gebruikt om zijn sneaker-gebaseerde NFT’s te promoten, beleggers aan te trekken, en vervolgens het platform stilletjes te beëindigen. Hierdoor zouden investeerders aanzienlijke verliezen hebben geleden.

Volgens de aanklacht zouden de NFT’s eigenlijk als niet-geregistreerde effecten moeten worden beschouwd, omdat Nike ze verkocht zonder registratie bij de Amerikaanse beurswaakhond, de SEC. “

De rechtszaak claimt dat Nike door deze praktijken consumentenbeschermingswetten en diverse staatswetten rond oneerlijke handel heeft overtreden.

Nike kocht RTFKT Studios in 2021, een bedrijf dat gespecialiseerd is in virtuele sneakers. Eigenaars van Nike’s NFT’s kregen beloofd dat ze de tokens konden verhandelen op secundaire markten en konden inzetten bij uitdagingen en speurtochten voor extra beloningen.

Aanvankelijk werden de NFT’s uit de collectie CryptoKicks verhandeld voor gemiddeld 3,5 Ether (ongeveer 8000 dollar in april 2022). Tegen april 2025 was die prijs echter gekelderd naar 0,009 Ether, ongeveer 16 dollar, volgens data van OpenSea.

De sluiting van RTFKT zorgde volgens de groepsvordering voor een massale waardedaling van de NFT’s en ontnam bezitters ook de kans om deel te nemen aan beloofde challenges en quests — een kernmotief voor hun aankoop.

De NFT-markt als geheel kende een zware klap in het eerste kwartaal van 2025: de totale verkopen daalden met 63% jaar-op-jaar, van 4,1 miljard dollar in 2024 naar 1,5 miljard dollar.

Vinted opent investeringstak voor re-commerce

Emerce - di, 04/29/2025 - 08:58

De marktplaats voor tweedehands kleding Vinted opent onder de naam Vinted Ventures een investeringstak waarmee het zich puur richt op start-ups in re-commerce.

Het bedrijf uit Vilnius zet tien miljoen euro apart om te investeren start-ups die, net als de marktplaats zelf, helpen de ontwikkeling van het ecosysteem in zijn eigen omgeving te versnellen.

Dat is een brede definitie die CEO Thomas Plantenga (foto) bij de publicatie van de jaarcijfers vandaag niet nader invult. In theorie kan het gaat om investeringen in andere tweedehandsmarktplaatsen maar net zo goed in reparatiebedrijven of groene logistiek.

Tien miljoen euro, een bedrag dat de Engelse uitgave Sifted noemt, is in de wereld van venture capital niet veel. Het is genoeg om hooguit enkele bedrijfjes een kickstart te geven.

Vinted zelf rapporteert over 2024 een omzet van 813 miljoen euro (+36%) bij een nettowinst van 77 miljoen euro.

Duitse rechtbank: Meta moet standaard privacy van gebruikers beter beschermen

Emerce - di, 04/29/2025 - 07:55

Exploitanten van online platforms moeten standaardinstellingen zo inrichten dat persoonlijke gegevens van gebruikers niet zomaar toegankelijk zijn voor het publiek of onbekenden. Dat heeft het Oberlandesgericht (OLG) Frankfurt am Main geoordeeld in een vonnis tegen Meta, het moederbedrijf van Facebook. De rechtbank baseert haar oordeel op het principe van gegevensminimalisatie, zoals vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Meta heeft volgens de rechtbank deze verplichting geschonden. Gebruikers moesten namelijk zelf de standaardinstellingen aanpassen om hun privacy voldoende te beschermen, zo meldt het Hessische rechtbankportaal over de uitspraak van 8 april. Deze uitspraak wordt binnenkort officieel gepubliceerd.

Meta moet de eiser 200 euro schadevergoeding betalen. De eiser had oorspronkelijk 1000 euro geëist. De rechtbank in Wiesbaden had de eis in eerste instantie nog volledig afgewezen, maar in hoger beroep erkende het OLG dat de eiser terecht vreesde voor misbruik van haar via het darknet openbaar gemaakte gegevens, naast het algemene verlies van controle over haar persoonsgegevens.

De 6e civiele kamer van het OLG acht het aannemelijk dat de eiser door deze zorgen ‘psychische klachten’ heeft ontwikkeld, wat het schadebedrag rechtvaardigt. Het Bundesgerichtshof had eerder al geoordeeld dat enkel het verlies van controle over gegevens een schadevergoeding van ongeveer 100 euro kan rechtvaardigen.

Wereldwijd hebben tienduizenden Facebook-gebruikers Meta aangeklaagd vanwege het ongeoorloofd verzamelen (scraping) van persoonlijke gegevens. Bij scraping wordt via geautomatiseerde technieken openbare informatie van websites of via open interfaces (API’s) uitgelezen en verwerkt. Volgens de AVG is dit verboden zonder expliciete toestemming als het om persoonlijke gegevens gaat.

In veel zaken, zoals bij het BGH en nu het OLG Frankfurt, draait het om een grootschalige datalek in 2021 waarbij ongeveer 533 miljoen datasets van Facebook-gebruikers uit 106 landen openbaar werden.

Onbekenden maakten gebruik van een Facebook-functie waarbij gebruikersprofielen via telefoonnummers gevonden konden worden, afhankelijk van de ingestelde zoekopties. Door grote aantallen telefoonnummers te uploaden via de contactimportfunctie en deze te koppelen aan openbaar beschikbare informatie, verzamelden zij op grote schaal persoonsgegevens. In 2022 legde de Ierse gegevensbeschermingsautoriteit DPC Meta hiervoor een boete van 265 miljoen euro op.

Volgens het OLG moet Meta ervoor zorgen dat persoonsgegevens van gebruikers niet via standaardinstellingen toegankelijk zijn voor onbevoegde derden, zoals datascrapers. Gebruikers hebben recht op een wettige en beschermde verwerking van hun gegevens.

DNB stelt publieke informatie beschikbaar voor ontwikkeling GPT-NL

Emerce - di, 04/29/2025 - 07:15

De Nederlandsche Bank (DNB) stelt publieke informatie van dnb.nl beschikbaar voor de ontwikkeling van GPT-NL, een nieuw AI-taalmodel. Dit project is een initiatief van de non-profitorganisaties TNO, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en SURF, en biedt een verantwoord alternatief voor bestaande taalmodellen.

GPT-NL wordt specifiek ontwikkeld voor de Nederlandse taal en cultuur. Daarbij wordt uitsluitend gebruikgemaakt van kwalitatieve Nederlandse data die op rechtmatige wijze is verkregen. Transparantie staat centraal: de initiatiefnemers maken duidelijk welke trainingsdata wordt gebruikt en communiceren open over gemaakte keuzes en afwegingen. Een deel van de opbrengsten komt ten goede aan de rechthebbenden van de gebruikte data. Met de komst van GPT-NL krijgt Nederland een eigen taalmodel en bouwt het verder aan een onafhankelijk AI-ecosysteem.

DNB draagt vanuit de financiële sector bij aan dit project door publieke data beschikbaar te stellen. Een specifiek Nederlands taalmodel biedt grote voordelen doordat het beter aansluit op de nuances en kenmerken van de Nederlandse taal en cultuur. Hierdoor ontstaan mogelijkheden voor accuratere en relevantere toepassingen in sectoren zoals financiën, onderwijs en overheid.

Het GPT-NL project verloopt in twee fasen. Momenteel bevindt het project zich in de ontwikkelfase. In het tweede kwartaal van 2025 start de trainingsfase van het model, waarna in het vierde kwartaal van 2025 verdere verbeteringen worden doorgevoerd en gewerkt wordt aan de implementatie en toepassing van het model.

HelloFresh: focus op winstgevendheid

Emerce - di, 04/29/2025 - 06:45

De geconsolideerde omzet van maaaltijdbezorger HelloFresh kwam in het eerste kwartaal uit op 1,9 miljard euro, tegenover ongeveer 2,1 miljard in het eerste kwartaal van 2024. Ondanks de omzetdaling wist HelloFresh zowel de aangepaste EBIT(DA) als de vrije kasstroom jaar-op-jaar te verhogen, dankzij besparingen op overheadkosten, optimalisatie van marketinguitgaven, inkoopbesparingen en lagere investeringen.

Als gevolg hiervan steeg de aangepaste EBITDA van de HelloFresh Group naar 58,1 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2025, vergeleken met 16,8 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

‘In het eerste kwartaal van 2025 hebben we bewust ingezet op winstgevendheid en kasstroom in plaats van puur op omzetgroei,’ stelt het bedrijf. ‘We hebben hard gewerkt aan het verhogen van de efficiëntie en richten ons ondertussen op toekomstige ontwikkelingen.’

In het VK werden meer groenten en fruit in de recepten opgenomen, en een nieuwe recyclebare koelbox geïntroduceerd. In Canada het bedrijf het aanbieden van meer dan 100 maaltijdopties per week. Deze initiatieven rollen HelloFresh later dit jaar verder uit in andere markten.

HelloFresh bevestigde opnieuw zijn verwachting voor het boekjaar 2025: een aanzienlijke stijging van de aangepaste EBIT van 136 miljoen euro in 2024 naar tussen de 200 en 250 miljoen euro in 2025.

Amazon Prime Day verliest aantrekkingskracht onder verkopers door tarievenoorlog

Emerce - di, 04/29/2025 - 05:05

Een groeiend aantal externe verkopers die normaal gesproken Chinese producten aanbieden tijdens Amazons jaarlijkse Prime Day, slaan het evenement dit jaar over of bieden minder korting aan.

Volgens vier verkopers en zes consultants — die samen honderden Amazon-verkopers adviseren — is deze terugtrekking een directe reactie op de handelsoorlog tussen de VS en China. De extra invoertarieven, opgelegd door president Donald Trump, hebben de kosten van Chinese goederen fors verhoogd, meldt Reuters.

Een van de verkopers is Steve Green, die normaal fietsen importeert uit China. Voor het eerst sinds 2020 doet hij dit jaar niet mee aan Prime Day. Hij bewaart zijn oude voorraad, geïmporteerd vóór de tariefverhogingen op 9 april, om later zonder korting te verkopen. Nieuwe importen zouden zijn kosten namelijk meer dan verdubbelen door de invoertarieven die zijn opgelopen tot 145 procent.

Ook Kim Vaccarella, CEO van de tassenfabrikant Bogg Bag, heeft besloten niet deel te nemen. Ze probeert nu haar Amerikaanse voorraad volledig te verkopen via winkels als Macy’s, Bloomingdale’s en Dick’s Sporting Goods, zonder grote kortingen. Ondertussen verplaatst ze de productie van haar tassen van China naar Cambodja en Vietnam.

Prime Day is traditioneel een van Amazons grootste evenementen, naast Black Friday en Cyber Monday. Hoewel deelname vrijwillig is, investeert Amazon miljoenen in promotie via tv en sociale media en belooft het verkopers een groter bereik. Wereldwijd telt Amazon ongeveer 200 miljoen Prime-abonnees.

Maar de hoge tarieven zetten Amazon in een lastige positie, zegt analist Arun Sundaram van CFRA Research: ‘Amazon redt zich wel, maar veel derde-partij verkopers zullen de klappen voelen.’

Prime Day knaagt sowieso aan de winstmarges, benadrukt Sundaram. De gemiddelde Amazon-verkoper houdt na kosten en vergoedingen slechts 15 tot 20 procent van een verkoop als winst over. Amazon vraagt standaard een commissie van 15 procent per verkocht product, exclusief extra kosten voor promoties op Prime Day, zoals 1.000 dollar voor een Best Deal of 500 dollar voor een Lightning Deal..”

Amerikaanse consumenten besteedden vorig jaar $14,2 miljard tijdens Prime Day, een stijging van 11 procent ten opzichte van het jaar ervoor, volgens Adobe Analytics. Amazon heeft nog geen exacte datum bekendgemaakt, maar het evenement zal in juli over vier dagen plaatsvinden.

Koningsdag: kroon op Tikkie in 2025

Emerce - di, 04/29/2025 - 05:05

Koningsdag 2025 was de grootse dag ooit voor betaalsysteem Tikkie. Honderdduizenden straatverkopers en andere gelegenheidsondernemers zetten voor vele miljoenen aan extra zakgeld om.

Opvallend is ook het aantal betalingen dat QR-codes werd afgerekend: 35,5 procent. Ook dat is een record. Een jaar geleden was dat 30,6 procent. Het is aannemelijk dat handelaren op Koningsdag massaal QR-geld accepteren naast chartaal.

Tikkie, een onafhankelijke dienst van ABN AMRO, vertelt tegen Emerce dat ze op zaterdag 26 april 694.577 betalingen verwerkten (+13,5%), met een gemiddeld bedrag van 32,79 euro (+2,7%).

Omgerekend wisselde er die dag voor 23 miljoen euro van eigenaar via smartphones. Bijna een half procent van wat er in een jaar doorheen draait.

Hoe Groepie zich hield op de zonnige Koningsdag was kort voor publicatie nog niet bekend. De onderlinge verrekentool voor vriendengroepen zou zich op een dergelijke dag zomaar eens een populair maatje kunnen blijken.

De populariteit van Tikkie blijft toenemen. Met 157 miljoen Tikkies in 2024 is in totaal 7,4 miljard euro verrekend (+8%).

Foto: Paul van de Velde (cc)

Succesvolle offertes schrijven in minder tijd

Verkopersonline - ma, 04/28/2025 - 23:00
Het schrijven van een perfecte offerte kost tijd. Met deze tips schrijft u een stuk sneller en enthousiaster een offerte, die naadloos aansluit bij de klant.

Haagse verbod op reclame voor vliegvakanties en vliegtickets blijft gehandhaafd

Emerce - ma, 04/28/2025 - 13:55

Het Haagse verbod op reclame voor vliegvakanties en vliegtickets blijft gehandhaafd. Dat heeft de rechtbank in Den Haag in kort geding bepaald.

Naar aanleiding van een (gewijzigd) initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren heeft de gemeenteraad op 12 september 2024 besloten tot invoering van een verbod op reclame voor de producten en diensten ‘fossiele brandstoffen, vliegvakanties, vliegtickets, grijze stroomcontracten, gascontracten, cruisereizen of auto’s met een fossiele of hybride brandstofmotor’.

Met dit Reclameverbod beoogt de gemeente de gezondheid van haar inwoners te beschermen, de negatieve gevolgen van klimaatverandering terug te dringen en het milieu te verbeteren.

Het Reclameverbod is in werking getreden op 1 januari 2025, met dien verstande dat in eerste instantie (tot 1 mei 2025) alleen een waarschuwing wordt gegeven bij overtreding ervan. Pas na 1 mei 2025 zal het Reclameverbod door de Gemeente worden gehandhaafd.

Brancheorganisatie ANVR en TUI wilden het Reclameverbod buiten werking stellen. Ook D-Reizen heeft zich gevoegd in de procedure.

Volgens de ANVR en TUI heeft de gemeente niet onderbouwd dat de volksgezondheid van de inwoners en de bezoekers van Den Haag als gevolg van het reclameverbod concreet en effectief zal verbeteren en is het daarom onaannemelijk dat het reclameverbod dienstig kan zijn aan een openbaar belang binnen de gemeentegrenzen.

De voorzieningenrechter volgt de ANVR en TUI daarin niet. Op grond van artikel 149 van de gemeentewet is de gemeenteraad bevoegd om de verordeningen te maken die hij in het belang van de gemeente nodig oordeelt. Dit betekent dat de gemeenteraad bevoegd is om in verordeningen alle onderwerpen te regelen die in voldoende mate aan het publieke belang raken en dat de gemeenteraad zich daarbij alle belangen mag aantrekken die uitstraling hebben naar de openbare ruimte.

Ad Pepper neemt meerderheid in Duitse productvergelijkers

Emerce - ma, 04/28/2025 - 12:58

Ad Pepper Group koopt weer een pluk aandelen in marktleiders billiger.de, shopping.de en juhuu.at en bezit nu de meerderheid van de stukken.

Eind vorige week verwierf de beursgenoteerde groep 14,48 procent van de aandelen in solute, wat het totaal nu op 58,86 procent brengt.

Het doel is om naar 75 procent eigendom te werken.

Reclamegroep Ad Pepper verwierf in 2023 een kwart van de aandelen in solute en is dat sinds dit jaar stapsgewijs aan het uitbreiden door andere, kleine aandeelhouders uit te kopen.

De koper zegt in een persbericht: “De strategische acquisitie versterkt het Europese portfolio van de advertentiegroep. Samen met het internationale partnernetwerk van Webgains creëert dit een geïntegreerd, AI-aangedreven aanbod voor intelligente prestatiecampagnes.”

Webgains is een internationaal Europees affiliatenetwerk, ook actief in Nederland. Ad Pepper wil dat koppelen aan de productvergelijkers die het nu koopt om extra bereik en daarmee omzet te genereren.

Aanstaande woensdag 30 april publiceert Ad Pepper de financiële resultaten over 2024.

Foto: Enzo Lo Presti, Unsplash

Vinted sluit meerjarig logistiek contract met InPost

Emerce - ma, 04/28/2025 - 11:49

Het Poolse logistieke bedrijf InPost wordt de logistieke voorkeurspartner van Vinted op acht Europese markt voor de komende acht jaar.

Daartoe tekenden de partijen vorige week een overeenkomst. Het contract behelst het leveren van pakketjes in Nederland, België, het VK, Polen, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje. Dat verloopt via InPosts eigen bezorgdienst en via zijn Mondial Relay-label.

De Polen staan zich graag voor op de internationale omvang van hun netwerk van pakketkluizen en afhaalpunten: 82.000 locaties.

Rafał Brzoska, oprichter en CEO van InPost, zegt in een persbericht (PDF): “Dit partnerschap getuigt van onze strategische visie om de nummer één speler in de Europese logistiek te worden. Commerciële overwinningen, zoals dit contract met Vinted, zijn de sleutel tot onze strategie en helpen de internationale aanwezigheid verder te versterken.”

CEO MediaMarkt wordt Duitse minister van Digitalisering

Emerce - ma, 04/28/2025 - 10:55

Karsten Wildberger wordt minister Digitalisering en Modernisering van Staat in het nieuwe kabinet van bondskanselier Friedrich Merz in Duitsland.

De CEO van MediaMarkt heeft ontheffing van zijn functie gevraagd aan de raad van commissarissen, die direct op zoek gaan naar een opvolger.

Dat laat CECONOMY, het moederbedrijf van MediaMarkt en Saturn, vanochtend weten in een persverklaring (PDF).

Het ministerie voor Digtalisering is nieuw in Duitsland. Wat Wildbergs taak wordt, moet komende periode blijken.

Behalve MediaMarkt levert ook Westenergie, een dochterbedrijf van energiebedrijf E.ON, een CEO. In de persoon van Katherina Reiche krijgt Duitsland met haar een nieuwe minister van Economische Zaken.

Europese Commissie verbiedt inzet van AI-agenten tijdens onlinevergaderingen

Emerce - ma, 04/28/2025 - 09:47

De Europese Commissie heeft sinds begin april het gebruik van AI-agenten verboden tijdens haar onlinevergaderingen. Deze nieuwe maatregel werd voor het eerst toegepast tijdens een digitale bijeenkomst met vertegenwoordigers van het European Digital Innovation Hubs Network – een samenwerkingsverband van non-profitorganisaties dat zich richt op de digitalisering van bedrijven en overheidsinstellingen.

De Commissie bevestigde tegenover Politico dat deze regel sinds kort officieel is vastgelegd als onderdeel van het beleid voor digitale vergaderingen. Over de motivatie achter dit besluit wilde zij echter geen toelichting geven.

AI-agenten zijn geavanceerde modellen die in staat zijn complexe taken uit te voeren, zelfstandig vragen te beantwoorden en zich voortdurend te verbeteren. Daarmee kunnen ze ook actief deelnemen aan vergaderingen namens mensen, notities maken en achteraf samenvattingen genereren. Tegelijkertijd brengen deze technologieën risico’s met zich mee, zoals het genereren van zogeheten ‘hallucinaties’ – verzonnen informatie die nooit in de vergadering is besproken. Daarnaast bestaat er bezorgdheid over de verwerking van gevoelige gegevens, die mogelijk ongewenst terechtkomen bij AI-aanbieders of zelfs in hun trainingsdata.

Ondanks deze zorgen investeren grote technologiebedrijven volop in AI-agenten. Zo bracht OpenAI recent de Operator uit, lanceerde Perplexity zijn Assistant en kondigde Microsoft eind maart nieuwe agenten aan voor zijn Copilot-platform. Ook Zoom biedt inmiddels AI-oplossingen die bijvoorbeeld automatisch vergaderingen kunnen samenvatten.

De functionaliteit van deze agenten loopt sterk uiteen. Sommige zijn ontworpen voor specifieke, afgebakende taken en lijken daarmee op traditionele vormen van automatisering. Andere zijn veel zelfstandiger en kunnen zelfs autonoom op internet opereren.

MediaMarkt betreedt de telecommarkt met Let’s Go Mobile

Emerce - ma, 04/28/2025 - 09:06

MediaMarkt breidt haar aanbod uit en lanceert een eigen mobiele telefoniemerk: Let’s Go Mobile. Het gaat om een telefoniepropositie die volgens de keten verder gaat dan alleen data en belminuten. Als eerste aanbieder in Nederland biedt Let’s Go Mobile een mobiel abonnement waarbij onbeperkte cloudopslag – een eigen dienst van MediaMarkt – geïntegreerd is in het basispakket. Let’s Go Mobile wordt vanaf 1 mei in de MediaMarkt-winkels en online aangeboden.

Let’s Go Mobile maakt gebruik van het netwerk van KPN en richt zich op prijsbewuste en technologie gerichte consumenten die kritisch kijken naar de prijs/kwaliteit verhouding van hun mobiele abonnement.

MediaMarkt spreekt van een compleet mobiel ecosysteem, met de mogelijkheid om in de nabije toekomst modules toe te voegen, zoals allerlei soorten (beveiligings- en kantoor)software, diensten van MediaMarkt, maar ook zakelijke oplossingen.

De standaard onbeperkte cloudopslag bestaat uit de MediaMarkt-clouddienst en biedt de gebruiker onbeperkte opslag van alle foto’s, video’s en documenten op elk apparaat. De klant kan daarnaast kiezen uit verschillende pakketten voor belminuten en data. De data worden veilig opgeslagen op Europese servers in Noorwegen en beschermd door strikte privacywetgeving (GDPR).

 

Sterke stijging cyberaanvallen in eerste kwartaal, Nederland boven wereldgemiddelde

Emerce - ma, 04/28/2025 - 08:00

In het eerste kwartaal van 2025 is het aantal cyberaanvallen wereldwijd met 47 procent gestegen tot gemiddeld 1.925 aanvallen per organisatie per week. Nederland zit daar zelfs boven, met een toename van 53 procent, blijkt uit het nieuwste rapport van Check Point Software Technologies. De aanvallen worden niet alleen frequenter, maar ook geavanceerder. Nederlandse bedrijven worden vooral getroffen via gecompromitteerde infrastructuur in de Verenigde Staten, Nederland zelf en Duitsland.

De meeste aanvallen op Nederlandse organisaties lijken afkomstig uit de VS (44%), gevolgd door Nederland (13%) en Duitsland (8%). Dit zijn echter de landen van waaruit de aanval technisch gezien wordt verzonden — het daadwerkelijke land van herkomst ligt vaak elders. Cybercriminelen maken gebruik van botnets en gecompromitteerde systemen om geografische blokkades te omzeilen en hun ware locatie te maskeren.

De sectoren die het zwaarst getroffen werden in lijken sterk op die van het derde kwartaal van 2024, met een nieuwe binnenkomer op plek drie: Gezondheidszorg (gemiddeld 3.164 aanvallen per week), Consultancy (gemiddeld 1.382 aanvallen per week) en Retail & Groothandel (gemiddeld 1.179 aanvallen per week).

De meest voorkomende kwetsbaarheid is Information Disclosure (63%), waarbij aanvallers toegang krijgen tot gevoelige gegevens via zwakke plekken in software. De dominante malware in Nederland is AndroxGh0st, een botnet dat zich richt op Windows-, Mac- én Linux-systemen. Wat betreft verspreiding gebeurt 42% van de malwareverspreiding via websites en 58% via e-mail.

Ransomware-aanvallen stegen met maar liefst 126% ten opzichte van Q1 2024, met 2.289 gemelde incidenten. Noord-Amerika was het zwaarst getroffen (62%), gevolgd door Europa (21%). De sector consumentengoederen en -diensten werd het vaakst aangevallen (13,2%), gevolgd door zakelijke dienstverlening (9,8%) en industriële productie (9,1%). Ransomwaregroepen maken steeds vaker gebruik van dubbele afpersing om slachtoffers onder druk te zetten.

Phishing blijft een populaire aanvalsmethode. In Q1 2025 werd Microsoft wederom het vaakst geïmiteerd in phishingpogingen (36%), gevolgd door Google (12%) en Apple (8%). Ook opvallend: Mastercard keerde terug in de top 10 van meest misbruikte merken.

Top 10 meest geïmiteerde merken:
• Microsoft – 36%
• Google – 12%
• Apple – 8%
• Amazon – 4%
• Mastercard – 3%
• Alibaba – 2%
• WhatsApp – 2%
• Facebook – 2%
• LinkedIn – 2%
• Adobe – 1%

Inhoud syndiceren