Feed-aggregator
Coolblue opent nieuwe winkel in Hamburg
Vandaag heeft Coolblue haar eerste winkel in Noord-Duitsland geopend, in het centrum van Hamburg. Vanaf nu kunnen klanten aan de Gänsemarkt 45 een breed aanbod aan elektronica en huishoudelijke apparaten uitproberen en kopen op 1.500 vierkante meter. Ze profiteren daarnaast van deskundig advies en extra services, zoals het snel afhalen van online bestellingen in de winkel.
Coolblue breidt verder uit in Duitsland en opende vanochtend haar eerste winkel in Hamburg. Aan het centraal gelegen Gänsemarkt 45 vinden klanten een ruime showroom van twee verdiepingen met acht productwerelden – waaronder smartphones, laptops, televisies, audio en gaming, én keuken- en huishoudelijke apparaten. In elke productwereld staan specialisten klaar met deskundig advies, zodat klanten het beste product voor hun persoonlijke situatie kunnen vinden. Daarnaast helpen informatieve advieselementen en digitale services bij het maken van een keuze.
Slimme functies zijn beschikbaar via de Coolblue-app, zoals het vergelijken van producten via een QR-code in de winkel, virtual reality-toepassingen om producten beter in de eigen woonomgeving te visualiseren en een optionele in-store modus. Deze laatste laat het verkoopteam automatisch weten wanneer een klant met een afspraak arriveert, zodat advies zonder wachttijd mogelijk is.
Oppas-app Charly Cares verkocht voor slechts €90.000
De oppas-app Charly Cares, opgericht in 2015, blijkt voor een schamele 90.000 euro overgenomen door twee ondernemers, Pieter Verhagen en Martijn Meijer, die de app zelf als ouders gebruiken. Het bedrijf ging eind mei failliet nadat het jarenlang verlies leed en de coronapandemie de inkomsten sterk deed verminderen.
Ondanks een omzetstijging tot 1,3 miljoen euro in 2023 was winst nog steeds ver weg. Factoren zoals schaarste van oppassers, stijgende lonen en terughoudende klanten door hogere kosten van levensonderhoud drukten de marges.
Van de opbrengst ging volgens RTL 50.000 euro naar de Rabobank, de huisbank die nog een lening van meer dan 700.000 euro had uitstaan, waardoor ze slechts een klein deel van de vordering terugziet.
Crowdfunders die in 2021 in het platform investeerden – gezamenlijk meer dan euro 1 miljoen – zien hun inleg volledig verdampen. Er wordt kritiek geuit op de communicatie richting deze investeerders, aangezien de financiële problemen mogelijk te laat of onvoldoende werden gedeeld.
Binnen twee dagen na het faillissement wist curator André Jansen een doorstart te realiseren met de nieuwe eigenaren, die beide al actief waren op de app.
Zuid-Holland investeert in quantumtoekomst met project HAVIK
Een nieuw project op het gebied van quantumtechnologie is van start gegaan in Delft. Het project genaamd HAVIK (Huidige Accuraatheid Verbeteren van Integriteit en Kwantumfidelity), krijgt een investering van 1 miljoen euro vanuit het Kansen voor West programma. Dit programma ondersteunt innovatieve projecten in de regio.
Het HAVIK-project is een samenwerking tussen drie koplopers uit het quantum-ecosysteem in Delft: QuantWare, Qblox en Delft Circuits. De drie Delftse bedrijven werken in HAVIK nauw samen om de prestaties van quantumcomputers drastisch te verbeteren. Elk bedrijf richt zich op een cruciaal onderdeel van de quantumcomputingketen.
QuantWare maakt quantumprocessors en gepatenteerde schaalbaarheidstechnologie voor quantumprocessoren. Binnen het HAVIK-project werkt QuantWare aan het verbeteren van de interactie tussen qubits om ze beter te laten samenwerken.
Qblox ontwikkelt modulaire en schaalbare besturingstechnologie voor quantumcomputers en richt zich in het HAVIK-project op het verminderen van ‘ruis’ in hun stuursignalen. Dit zorgt voor nauwkeurigere en betrouwbaardere werking van quantumcomputers.
Delft Circuits richt zich op het verbeteren van de kabels die nodig zijn om signalen naar de qubits te sturen. Dit helpt om storingen en fouten in de communicatie tussen de qubits te voorkomen.
Quantumcomputers zijn computers die werken met qubits in plaats van de gewone bits die traditionele computers gebruiken. Qubits kunnen niet alleen de waarden 0 of 1 aannemen, maar ook een combinatie van beide tegelijkertijd. Dit maakt quantumcomputers veel krachtiger; quantumcomputers kunnen bepaalde berekeningen in minuten kunnen doen, terwijl klassieke computers voor diezelfde berekeningen net zoveel tijd nodig hebben als het universum oud is.
In quantumcomputers worden bewerkingen vaak uitgevoerd op twee qubits tegelijk. De two-qubit gate fidelity is een maatstaf voor hoe accuraat die operaties worden uitgevoerd. Hoe hoger de two-qubit gate fidelity, hoe nauwkeuriger de berekeningen, en hoe minder fouten er worden gemaakt. Dit is belangrijk omdat het zorgt voor betrouwbaardere en snellere quantumcomputers, waardoor complexe quantumalgoritmes beter kunnen worden uitgevoerd.
Met deze investering van 1 miljoen euro in dit project laat het programma Kansen voor West, mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie, zien dat Zuid-Holland niet alleen koploper is in kennis en innovatie, maar ook inzet op economische groei en de creatie van hoogwaardige werkgelegenheid in de regio. Het project HAVIK bevestigt de internationale positie van Delft als epicentrum van quantumontwikkeling. De projectpartners zijn inmiddels gestart, en verwachten de eerste resultaten in de loop van 2026. De afronding van HAVIK staat gepland voor begin 2027.
HBO Max introduceert Dynamic Ad Replacement bij live sportevents
HBO Max en Ad Alliance introduceren binnen de Sport add-on van HBO Max Dynamic Ad Replacement (DAR). Deze technologie maakt het mogelijk om binnen deze add-on advertenties in de livestreams te vervangen door gepersonaliseerde advertenties. Hiermee kunnen adverteerders tijdens grote live sportevents deze zomer impactvol aanwezig zijn op HBO Max.
De streamingdienst is begonnen met Dynamic Ad Replacement sinds de live uitzendingen van Wimbledon en trekt dit door tijdens de komende grote sportevents als de Tour de France en UFC-gevechten. DAR verrijkt niet alleen de ervaring van de consument tijdens deze grote events, het vergroot ook de commerciële mogelijkheden voor adverteerders binnen het SAVOD domein. Consumenten zien hierdoor advertenties die nog beter aansluiten bij hun interesse en profiel.
Het SAVOD-portfolio van Ad Alliance bestaat op dit moment uit Videoland, HBO Max, Disney+ en SkyShowtime. Het bereik binnen dit domein groeit enorm, zegt de zender. De combinatie van premium content in een brandsafe omgeving, hoge viewability (bijna 100%) en een uitkijkpercentage van 95 procent maakt het SAVOD-aanbod van Ad Alliance aantrekkelijk voor adverteerders.
Gmail maakt afmelden van nieuwsbrieven eenvoudiger met nieuwe abonnementenbeheerfunctie
Google introduceert een nieuwe functie in Gmail waarmee gebruikers hun abonnementen op nieuwsbrieven eenvoudiger kunnen beheren en opzeggen. Binnenkort verschijnt er in de linkerzijbalk van Gmail een nieuw menu genaamd Abonnementen beheren. Hier krijgen gebruikers een overzicht van alle actieve nieuwsbrieven en mailinglijsten waarop ze zijn geabonneerd, inclusief informatie over hoe vaak ze recent e-mails van die afzenders hebben ontvangen.
Vanuit dit centrale overzicht kunnen gebruikers zich met één klik uitschrijven voor één of meerdere nieuwsbrieven. Ook blijft de bekende knop Afmelden zichtbaar in individuele e-mails, naast de afzender. Afhankelijk van de verzender gebeurt de afmelding direct via Gmail of via de externe website van de afzender. Het kan enkele dagen duren voordat de uitschrijving volledig is verwerkt.
Wie helemaal zeker wil zijn dat ongewenste berichten niet meer verschijnen, kan de e-mails daarnaast als spam markeren. Dit helpt Gmail om vergelijkbare ongewenste e-mails in de toekomst beter te herkennen, al zorgt deze handeling er niet voor dat je daadwerkelijk wordt uitgeschreven – daarvoor moet de afmeldfunctie worden gebruikt.
De nieuwe functie wordt vanaf nu uitgerold in de webversie van Gmail. Voor Android-apparaten wordt de uitrol gestart op 14 juli 2025, en voor iOS volgt dat op 21 juli 2025. De volledige beschikbaarheid kan tot 15 dagen duren. De functie komt beschikbaar voor persoonlijke Google-accounts, maar ook voor gebruikers van Google Workspace en Workspace Individual.
Belgische videomarkt: Netflix dominant, maar prijs blijft struikelblok voor groei
Belgische consumenten blijven massaal kiezen voor Netflix, dat in het eerste kwartaal van 2025 zowel marktleider is in gebruik als in klanttevredenheid. Toch blijkt uit het nieuwste Telecompaper-rapport over de videomarkt in België dat prijsperceptie een belangrijk obstakel vormt voor verschillende aanbieders, en dat er aanzienlijke regionale en demografische verschillen zijn in voorkeur en waardering. Vooral gezinnen en jongvolwassenen vormen de kern van de streamingmarkt. Alleenstaanden zijn prijsgevoeliger.
In termen van marktaandeel voert Netflix de lijst aan met 36 procent van de Belgische respondenten die een abonnement hebben. Disney+ en Amazon Prime Video volgen elk met 15 procent. Kleinere spelers zoals Streamz (8%), YouTube (5%), Apple TV+ (4%), HBO Max (3%) en Be tv Go (2%) nemen de rest van de markt in.
Er zijn duidelijke regionale verschillen: Amazon Prime is populairder in Wallonië dan in Vlaanderen, terwijl Netflix en Disney+ een meer evenwichtige spreiding kennen. De penetratie van gedeelde accounts is beperkt, met 7 procent voor Netflix en iets hogere percentages voor Streamz (10%) en HBO Max (9%).
De tevredenheid over videodiensten verschilt sterk per aanbieder. Netflix behaalt de hoogste Net Promoter Score (NPS) met +23, gevolgd door YouTube Premium met +15. Aan de andere kant scoort de kleine regionale aanbieder Be tv Go het laagst met een negatieve NPS van -12.
Ook hier zijn regionale verschillen zichtbaar: Vlaamse gebruikers waarderen Netflix duidelijk hoger dan gebruikers in Brussel en Wallonië. Bij YouTube Premium is de NPS in Brussel zelfs negatief, terwijl Walen er minder positief over zijn dan Vlamingen.
De keuze voor een specifieke dienst wordt vooral bepaald door het aanbod aan content. Voor 58 procent van de Netflix-gebruikers is dit de belangrijkste reden om abonnee te blijven. Bij Disney+ en Amazon Prime geldt dit respectievelijk voor 49 en 48 procent van de gebruikers. Bij HBO Max zijn hoeveelheid en exclusiviteit van content bijna even belangrijk, met scores van 36 en 33 procent.
De prijs vormt de belangrijkste reden om een dienst niet aan te bevelen bij gebruikers van Netflix, Disney+, Be tv en YouTube Premium. Enkel bij Amazon Prime ligt de voornaamste kritiek bij het beperkte contentaanbod.
Prijsgevoeligheid leeft vooral bij alleenstaanden. Goedkopere formules zoals advertentie-ondersteunde abonnementen kunnen deze doelgroep aanspreken. Helder communiceren over de waarde en inhoud van elk abonnementstype kan bovendien helpen om klanten beter te informeren en opzeggingen te voorkomen.
Uitgesplitst naar huishoudenstype blijkt dat vooral gezinnen verantwoordelijk zijn voor het brede gebruik van videodiensten. In deze groep gebruikt 46 procent Netflix en 21 procent Disney+. Ook koppels (30% Netflix) en alleenstaanden (27% Netflix) maken veel gebruik van streamingdiensten, al is de spreiding daar iets evenwichtiger.
Threads haalt snel in op X
Tussen Threads en X zou er binnenkort een nek-aan-nekrace kunnen ontstaan over wie van de twee kortberichtendiensten de meeste dagelijks actieve gebruikers heeft. Volgens gegevens van marktonderzoeksbureau Similarweb telt Threads van Meta inmiddels 115,1 miljoen dagelijks actieve gebruikers via zijn mobiele app, een groei van 127,8 procent ten opzichte van vorig jaar.
X (voorheen Twitter) daarentegen verloor in dezelfde periode 15,2 procent van zijn gebruikers en komt nu uit op 132 miljoen dagelijks actieve gebruikers.
Naast de relevantie als platform voor politiek, economie en maatschappij, zal deze ontwikkeling vooral pijnlijk zijn voor X-eigenaar Elon Musk wat betreft de verkoop van advertentieruimte. Een kleine troost is dat het voormalige Twitter via het web wereldwijd nog altijd onbetwist aan kop staat: Threads haalt hier slechts 6,9 miljoen dagelijkse bezoeken, terwijl X uitkomt op 145,8 miljoen.
Een andere conclusie uit de cijfers is dat kleinere concurrenten nauwelijks kans maken tegen de twee grote spelers. Bluesky kon het mobiele appgebruik in een jaar tijd weliswaar met 372,5 procent verhogen tot 4,1 miljoen dagelijks actieve gebruikers, maar met 37 miljoen geregistreerde gebruikers blijft het gedecentraliseerde netwerk in vergelijking met X en Threads een kleine speler. Volgens Musk heeft X ongeveer 600 miljoen maandelijks actieve gebruikers; Threads komt volgens Meta uit op 350 miljoen.
Mastodon rapporteert per 7 juli 2025 een totaal van 791.380 maandelijks actieve gebruikers.
De populariteit van Threads zou verder kunnen toenemen door de toevoeging van nieuwe functies. Onlangs werden directe berichten tussen gebruikers mogelijk gemaakt.
Parkeerapps kunnen duur uitpakken
Consumenten zijn over het algemeen tevreden met hun parkeerapps, maar lopen wel tegen de nodige problemen op. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder ruim 10.000 panelleden.
De Consumentenbond testte 10 parkeerapps op gebruikskosten, functies, klanttevredenheid en bereikbaarheid van de klantenservice en vroeg gebruikers naar hun ervaringen. De meeste gebruikers zijn (zeer) tevreden over hun app. Vooral Tango Parkeren ( 9,3) en de Rabo App (9) scoren hoog. Gebruikers van EasyPark zijn het minst tevreden. Zij geven de app een 6,3. Vooral vanwege de slecht bereikbare klantenservice en de hoge kosten. In mei 2025 paste EasyPark zijn tariefstructuur aan waardoor consumenten soms tot wel 7 euro extra per parkeersessie moeten betalen. Ook Yellowbrick verhoogde onlangs zijn servicekosten.
De apps verschillen sterk in functionaliteit. Zo toont niet elke app vooraf het parkeertarief. En zeven van de tien apps laten consumenten een eindtijd instellen. Bij slechts drie apps stopt de parkeeractie automatisch als consumenten wegrijden. Bij andere loopt de teller door totdat de parkeeractie handmatig wordt afgesloten. Dat leidt regelmatig tot onnodige kosten.
De klantenservice laat bij veel parkeerapps te wensen over. 35 procent van de ondervraagden die met de klantenservice contact opnam, ervoer problemen. Vooral de slechte bereikbaarheid wordt genoemd. Zo zijn verschillende klantenservices niet te bellen na kantooruren. En sommigen zijn helemaal niet telefonisch bereikbaar. Zo loopt contact met onder andere de Rabo App en Ease2Pay-On the Go alleen via e-mail of een contactformulier. Nogal omslachtig en klantonvriendelijk. En als er al contact mogelijk is, komt een derde van de gebruikers niet tot een oplossing.
De Consumentenbond raadt automobilisten aan om kritisch te kiezen. ‘Kijk niet alleen naar de kosten, maar ook of de app past bij jouw parkeergebruik, handige functies heeft en of de klantenservice goed bereikbaar is. En of je ermee kunt parkeren in de regio’s en garages waar jij komt. Zo voorkom je verrassingen.’
Infographic: Laat hackers je wachtwoord niet kraken
De lengte en complexiteit van je wachtwoord bepaalt hoe snel het gekraakt kan worden. Een kort wachtwoord van zes tekens zonder speciale tekens kan binnen enkele seconden worden gekraakt. Een wachtwoord van 10 tekens mét symbolen kan een hacker echter miljoenen eeuwen vertragen. Vermijd schriftelijke notities van je wachtwoorden op makkelijk toegankelijke plekken – dat is ‘grove nalatigheid’ in de ogen van wetgeving rond fraude.
AliExpress met same-day- en maaltijdbezorging
Een maaltijd of producten bestellen en het binnen een uur aan de deur ontvangen. Dat kan sinds begin deze maand bij AliExpress in Londen.
Het label van, formeel gezien, Alibaba International Digital Commerce Group, is van plan deze dienst verder uit te breiden naar andere grote steden in Engeland.
In deze prille beginfase is het hart van de noviteit een samenwerking met de maaltijdbezorger Hungry Panda. Diens aanbod wordt doorgelust naar de app van AliExpress.
Inwoners van Londen kunnen dus sinds kort eten en drinken bestellen vanuit de shopping-app. AliExpress is nu op zoek naar andere lokale ondernemers en bezorgers om zich hier eveneens op aan te sluiten. Immers, bij een marktplaats groeit de vraag bij een stijgend aanbod.
Hungry Panda is een van oorsprong Chinees bedrijf, maar het heeft buiten de thuismarkt ook activiteiten op praktische alle continenten. In Europa zijn dat Frankrijk, Italië en Engeland. Naast Londen zijn dat Birmingham, Manchester en Nottingham.
In Duitsland maakt Temu een vergelijkbare beweging. Daar experimenteert men eveneens met de mogelijkheid tot maaltijdbestellingen vanuit de app.
Foto: Viktor Forgacs, Unsplash
Klassieke supermarkt verliest terrein
De kanaalverschuiving binnen de supermarkten zet gestaag door. Het klassieke supermarktkanaal levert opnieuw marktaandeel in. De grote winnaar is bezorging, met een marktaandeelgroei-index van 107. Pure online spelers, maaltijdbezorgers en flitsbezorging presteren dus sterk. Maar ook nieuwkomers in de markt winnen nog altijd licht terrein. Deze beweging onderstreept hoe de traditionele definitie van supermarkt steeds meer vervaagt.
Aldi is opnieuw de grote winnaar op eigen kracht. De discounter groeit in marktaandeel met een index van 119 ten opzichte van vorig jaar. Deze groei wordt gedreven door een combinatie van 5,7% meer klanten en een 11% hogere gemiddelde besteding per transactie. Wel vlakt de versnelling af: ten opzichte van Q1 komt Aldi uit op een marktaandeel-index van 103,5.
Lidl laat zien dat ook bij sterke formules de rek er niet oneindig in zit. Ten opzichte van vorig jaar groeit Lidl nog altijd stevig, wat geholpen door het wegvallen van tabaksverkoop. Maar vergeleken met het eerste kwartaal is de groei minimaal (index 101). Het tij lijkt definitief gekeerd voor Aldi en zij weten daarmee als beste te kapitaliseren op hun sterke prijsimago.
Nettorama blijft nadrukkelijk in de plus, vooral geholpen door de ombouw van voormalige Boni-filialen. De keten realiseert een marktaandeel-index van 135 ten opzichte van vorig jaar. Dit wordt vrijwel volledig gedreven door +51% meer klanten.
Ook online boodschappen blijven groeien. Picnic presteert opnieuw sterk, met een marktaandeelgroei-index van 113,5. Dit is vooral te danken aan een stijging in klantenaantallen en hogere transactiewaarden. Een deel van deze groei lijkt te komen door uitbreiding van het verzorgingsgebied.
Plus en Jumbo blijven op jaarbasis allebei stevig onder het niveau van vorig jaar (index 95). Maar vergeleken met het eerste kwartaal is er nauwelijks nog sprake van verdere terugval. Plus boekt zelfs lichte groei (index 101), terwijl Jumbo met een index van 99,8 nagenoeg stabiel is. De komende maanden moeten uitwijzen of dit het begin is van herstel.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft in een brief aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid intussen aandacht gevraagd voor het concurrentiespeelveld tussen traditionele supermarkten en e-commerce supermarkten, zoals Picnic. De aanleiding is een mogelijk besluit om een nieuwe supermarkt-cao voor de hele sector verplicht te maken en een verzoek van Picnic om hiervan (tijdelijk) te worden uitgezonderd via een dispensatiebesluit.
Online supermarkten werken vaak met een heel ander bedrijfsmodel dan fysieke supermarkten. Zo heeft Picnic geen winkels, maar een bezorgnetwerk, en is het bedrijf vooral afhankelijk van volwassen werknemers met een rijbewijs. Volgens de ACM kan een algemene verplichting van de cao juist voor dit soort bedrijven nadelig uitpakken, waardoor hun concurrentiepositie verzwakt.
De ACM vindt het belangrijk dat er ruimte blijft voor nieuwe spelers met innovatieve ideeën, ook in een markt die door enkele grote partijen wordt gedomineerd. Concurrentie tussen supermarkten zorgt voor lagere prijzen voor de consument en verbetert de kwaliteit van producten en diensten. Juist in een open economie die Nederland wil zijn moet ruimte bestaan voor toetreders met fundamenteel andere bedrijfsmodellen omdat die de concurrentie stimuleren. Daarom vraagt de ACM de minister om deze effecten mee te nemen in zijn besluit.
Google legt volgende onderzeese datakabel VS-EU
Zonder financiële hulp van derde partijen gaat Google zijn volgende onderzeese datakabel tussen de VS en Europa leggen. Deze verbindt Florida en Spanje en de daar nabije datacentra.
De datakabel, Sol genaamd, zal tussen Palm Coast in de VS liggen en Santander in het noorden van Spanje.
Google werkt in Spanje samen met technisch bedrijf Telxius om de kabel in Europa werkend aan land te brengen. Ze werkten eerder al samen om de Dunant-kabel in Frankrijk te laten landen en Grace Hopper in Spanje.
De nieuwe kabel is onderdeel van een wereldomspannend netwerk van razendsnelle datakabels. Sol ligt praktisch parallel aan de Nuvem-kabel, maar die komt in Europa in Portugal aan land.
Google investeert al jaren zelfstandig en in samenwerking met derden in de aanleg van tienduizenden kilometers kabel. Dat zijn veelal lijnen van Amerika naar Azië, Europa en Zuid-Amerika. Het heeft rond de twee dozijn onderzeese datakabels in bedrijf, productie en planning. De eerste privaat gelegde transatlantische lijn (Dunant) werd op 17 juli 2018 geactiveerd.
In een persbericht schetst het techbedrijf: “Sol zal de capaciteit vergroten, de betrouwbaarheid verhogen en de latentie verlagen voor Google-gebruikers en Google Cloud-klanten wereldwijd. Naast kabelnetwerken zoals Nuvem, Firmina, Equiano en Grace Hopper, vestigt Sol belangrijke locaties aan de andere kant van de Atlantische Oceaan als connectiviteitshubs.”
Techbedrijven investeren hun tientallen miljarden voor kabels en datacentra de laatste jaren vaker in het zuiden dan het noorden van Europa. Naast Google zijn dat Amazon en Microsoft. Nederland had jarenlang een toppositie als hub voor internationaal dataverkeer, maar is die aan het verliezen. Het vergt jaren van financiële investeringen en lobbywerk om een begin te maken om die situatie te herstellen. Daar is echter geen politieke interesse en gevoel van urgentie voor.
WPP benoemt Microsofts Cindy Rose tot CEO
De aanstelling van Cindy Rose als opvolger van Mark Read als CEO komt op de dag na een forse koersval van het aandeel WPP.
Per 1 september neemt de huidig COO van Microsofts Global Enterprise-tak het roer over. Bij het softwarebedrijf bekleedde ze eerder al rollen in Europa, maar ook bij Vodafone, Virgin Media en Disney.
WPP kent ze al sinds 2019 vanuit een toezichthoudende rol. Na de zomer stapt ze actief het bedrijf in. Vertrekkend CEO Mark Read zal haar tot het einde van het jaar helpen bij het inwerken.
De koers van het aandeel van de marketing- en reclamegroep staat op een historisch dieptepunt. Gisteren bij de publicatie van de kwartaalcijfers gaf het concern een winstwaarschuwing af (PDF), wat het aandeel een zetje verder omlaag gaf. Ook het vooruitzicht voor de rest van het jaar werd naar beneden bijgesteld.
Read: “Sinds het begin van het jaar hebben we te maken met een uitdagende situatie met toenemende macro-economische druk en een lagere toestroom van nieuwe omzet. Hoewel we verwachtten dat het tweede kwartaal vergelijkbaar zou zijn met het eerste kwartaal, waren de prestaties in juni slechter dan verwacht en we verwachten dat dit patroon zich in de tweede helft van het jaar zal voortzetten.”
Transacties met crypto straks meer in beeld bij Belastingdienst
Transacties met crypto zijn straks meer in beeld bij de Belastingdienst. Vanaf 1 januari 2026 worden crypto-aanbieders verplicht om gegevens van hun gebruikers te verzamelen, controleren en delen met de Belastingdienst. De informatie kan worden gebruikt bij de controle van de aangifte inkomstenbelasting. Het wetsvoorstel dat dit regelt is vandaag door staatssecretaris Van Oostenbruggen naar de Tweede Kamer gestuurd.
Crypto’s behoren net als spaargeld en beleggingen al tot het vermogen dat moet worden opgegeven in de aangifte inkomstenbelasting. Daarover is belasting verschuldigd wanneer het totale vermogen uitkomt boven een vastgesteld bedrag. Dat is nu ook al zo. In 2025 is deze grens €57.684 per persoon.
Crypto-aanbieders worden verplicht om per 1 januari 2026 transactiegegevens van hun gebruikers te verzamelen, controleren en rapporteren aan de belastingdiensten van de EU-lidstaten. Dit zijn bijvoorbeeld transacties waarbij crypto is aangekocht met geld, maar bijvoorbeeld ook wanneer crypto is ingezet voor een aankoop.
De maatregelen volgen uit een Europese richtlijn, die met dit wetsvoorstel wordt omgezet in Nederlandse wetgeving. De belastingdiensten wisselen onderling daarnaast gegevens uit over de inwoners van de andere lidstaten. Zo krijgt de Belastingdienst ook inzicht in crypto-transacties van Nederlandse belastingplichtigen die worden gedaan via crypto-aanbieders in EU-lidstaten. Door het gebrek aan zicht op cryptobezittingen bestaat de kans dat crypto niet altijd wordt opgegeven. Daarom worden maatregelen genomen.
Crypto-aanbieders moeten uiterlijk 31 januari van het opvolgende jaar rapporteren – en met de ingang van het wetsvoorstel op 1 januari 2026 dus voor het eerst op 31 januari 2027. De gegevens over crypto worden niet vooraf ingevuld, maar de Belastingdienst heeft dus wel gegevens om crypto te controleren.
De verplichte rapportage en uitwisseling van gegevens vraagt om inspanningen van crypto-aanbieders, maar het wetsvoorstel betekent tegelijk dat zij alleen nog hoeven te rapporteren in de EU-lidstaat waar zij zijn geregistreerd. Zonder deze richtlijn zouden aanbieders door elke lidstaat om informatie gevraagd kunnen worden.
‘Samenvoegen Invest-NL en Invest International belangrijke stap richting nationale investeringsinstelling’
Met het samenvoegen van Invest-NL en Invest International wordt een belangrijke vervolgstap gezet richting de totstandkoming van een nationale investeringsinstelling. Daardoor ontstaat een bredere organisatie met meer financieringsmogelijkheden. Voor ondernemers in verschillende groeifasen komt er extra kapitaal beschikbaar, zowel nationaal als internationaal. Dat stellen VNO-NCW en MKB-Nederland.
Op dit moment hebben ondernemers namelijk beperkte toegang tot financiering, wat Nederland minder aantrekkelijk maakt voor investeringen. Andere landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Denemarken, beschikken al langer over een nationale investeringsinstelling en hebben daar goede ervaringen mee opgedaan.
De echte vooruitgang zit in het feit dat de nieuwe organisatie straks zelfstandig kapitaal kan aantrekken op de kapitaalmarkt. Het kabinet werkt momenteel aan een staatsgarantie, waardoor de instelling in de toekomst zelfstandig via de markt financiering kan verkrijgen. Daarbij is het wel essentieel dat serieus wordt gekeken naar de daadwerkelijke kapitaalbehoefte van beide instellingen.
Voor VNO-NCW en MKB-Nederland was dit een cruciale voorwaarde voor de samenvoeging van beide investeringsorganisaties. Het is dan ook van groot belang dat hier daadwerkelijk substantiële stappen in worden gezet.
Daarnaast is het positief dat het kabinet op korte termijn de acute financieringsproblemen bij Invest International aanpakt, door tijdelijk 250 miljoen euro van Invest-NL naar Invest International over te hevelen.
De oprichters van Cameranu dragen het stokje over aan nieuwe directie
Cameranu-oprichters Wilco de Vries en Johan van Slooten hebben per 1 juli 2025 de dagelijkse leiding van het bedrijf officieel overgedragen. De directie wordt vanaf heden gevormd door Ricardo van den Burg, die de rol van CEO op zich neemt, en Daniel Huizenga, die aanblijft als CFO.
De laatste werkdag voor De Vries was 25 juni. Van Slooten blijft nog tot in 2026 betrokken als strategisch adviseur voor zowel Cameranu als de European Imaging Group (EIG).
De overdracht van de dagelijkse leiding volgt op de afronding van de overname van het resterende aandelenbelang door EIG, dat sinds januari 2022 al meerderheidsaandeelhouder was.
Van den Burg is al jarenlang verbonden aan Cameranu, vanuit verschillende commerciële en strategische rollen binnen het directieteam.
Cameranu begon in 2003 als hobbyproject, met het importeren en verkopen van camera’s naast hun vaste baan. Ruim twintig jaar later is het bedrijf uitgegroeid tot een marktleider in de Benelux met acht winkels, een sterk online platform en meer dan 200 collega’s.
Jan Brecht nieuwe CTO voor Ahold
Jan Brecht wordt Chief Technology Officer (CTO) en lid van het Executive Committee van Ahold. met ingang van 26 september 2025. Hij volgt Ben Wishart op, die heeft besloten terug te treden als lid van het Executive Committee en het bedrijf te verlaten na twaalf jaar als CTO bij Ahold Delhaize.
Brecht brengt een ruime ervaring mee op het gebied van digitale transformatie en leiderschap in bedrijfs-IT. Hij was recentelijk werkzaam als Chief Digital Information Officer bij Nissan Motor. Daarvoor was hij Chief Information Officer (CIO) bij Mercedes-Benz Group, waar hij verantwoordelijk was voor de IT-strategie tijdens een periode van sterke innovatie en digitalisering.
Eerder in zijn carrière was hij CIO en Hoofd van de Wereldwijde Supply Chain bij Adidas Group. Jan heeft een graad in Elektrotechniek van het Karlsruhe Institute of Technology en heeft gewoond en gewerkt in Europa, de VS en Japan.
Wishart trad in 2013 in dienst bij Ahold als CTO en werd in 2018 lid van het Executive Committee van Ahold Delhaize. Gedurende zijn loopbaan heeft hij een sleutelrol gespeeld in het vormgeven van de technologiestrategie van het bedrijf, het ontwikkelen van kernsystemen voor retail en digitalisering, en het opschalen van groepsbrede sourcing en oplossingimplementatie.
Dexter Energy haalt 23 miljoen euro op voor AI-gedreven optimalisatie energie
De Amsterdamse tech-scaleup Dexter Energy heeft 23 miljoen euro opgehaald in een Series C-financieringsronde om zijn AI-gedreven optimalisatie voor duurzame energie en batterijen verder op te schalen. Dexter heeft als missie om de energietransitie naar een CO₂-vrij energiesysteem te versnellen door stroom uit zon en wind slimmer, eenvoudiger en winstgevender te maken.
De slimme software van Dexter helpt energiebedrijven om het elektriciteitsnet te balanceren, onbalanskosten te verlagen en slimmer om te gaan met zon en wind en batterijen, cruciaal in een energiemarkt die steeds volatieler wordt. Met het groeikapitaal wil Dexter zijn oplossingen voor batterijopslag uitbreiden, de optimalisatie tools voor wind- en zonne-energie verbeteren en zijn technologie verder uitrollen in Europa.
De financieringsronde werd geleid door Klima, het energietransitiefonds van Alantra (een internationale investeringsbank), met deelname van Mirova (een vermogensbeheerder gericht op duurzaamheid). En met blijvende steun van bestaande investeerders zoals ETF Partners, Newion en PDENH.
De technologie van Dexter helpt energieproducenten om meer waarde uit hun duurzame energiebronnen te halen. Dit gebeurt door de productie beter te voorspellen en dynamisch te optimaliseren op de day-ahead-, intraday- en onbalansmarkten. Met slimme inzet van fysieke flexibiliteit, zoals het tijdelijk terugschakelen van productie of het aansturen van opslag, levert de software van Dexter geautomatiseerde handelsstrategieën. Dit stelt energiebedrijven in staat om hun inkomsten significant te verhogen.
Dankzij de nieuwe investering kan Dexter sneller doorgroeien met de ontwikkeling en uitrol van geavanceerde optimalisatietechnologie voor wind- en zonne-energie in Europa. Het groeikapitaal wordt ook ingezet om optimalisatieoplossingen voor batterijopslag verder te ontwikkelen, eerst in Nederland, daarna in andere Europese markten.
Linda Yaccarino stopt als CEO van X
Linda Yaccarino kondigde woensdag aan dat ze haar functie als CEO van X, het sociale mediabedrijf van Elon Musk, neerlegt.
‘Toen @elonmusk en ik voor het eerst spraken over zijn visie voor X, wist ik dat dit de kans van mijn leven zou zijn om de buitengewone missie van dit bedrijf uit te voeren,’ schreef ze in een bericht op het platform.
‘Ik ben hem enorm dankbaar dat hij mij het vertrouwen gaf om de vrijheid van meningsuiting te beschermen, het bedrijf te hervormen en X te transformeren tot de alles-in-één-app,’ voegde ze eraan toe.
Yaccarino trad in 2023 in dienst bij X – destijds nog Twitter – zo’n zes maanden na Musks overname van het platform. Daarvoor was ze werkzaam bij NBCUniversal Media als voorzitter van wereldwijde reclame en partnerschappen.
Als CEO leidde Yaccarino X door grote veranderingen, zoals de naamswijziging van Twitter naar X, en diverse crisissituaties.
Veel adverteerders keerden het platform de rug toe na Musks overname, toen hij regels rond contentmoderatie versoepelde en geblokkeerde accounts, waaronder dat van voormalig president Trump, herstelde.
Yaccarino probeerde adverteerders terug te winnen, maar werd daarin soms gefrustreerd door Musk zelf. Eind 2023 reageerde Musk fel op bedrijven die hun advertenties hadden ingetrokken nadat bleek dat hun reclames naast extreemrechtse inhoud verschenen. Het is dus nog maar de vraag of ze niet uit frustratie is vertrokken.
Een reden voor haar vertrek is niet gegeven, een opvolger (als die er al komt) is niet bekend gemaakt.
Haar vertrek komt op het moment dat Musk probeert X te integreren met zijn AI-bedrijf xAI. In maart maakte hij bekend dat xAI X had overgenomen in een deal van 45 miljard dollar.
Foto WEF (cc)
Flinke piek in startup-investeringen in tweede kwartaal 2025
In het tweede kwartaal van 2025 werd ongeveer 716 miljoen euro geïnvesteerd in Nederlandse startups. Op basis van schattingen van niet-gepubliceerde bedragen ligt het werkelijke bedrag rond de 747 miljoen euro. Dat is een stijging van 67% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder (Q2 2024: €429 miljoen), en eveneens een stijging van 67% vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar.
Dit blijkt uit de laatste editie van het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Golden Egg Check, KPMG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Dutch Startup Association (dSa) en Techleap.
In totaal werden in het tweede kwartaal 101 investeringen geteld, tegenover 79 in het eerste kwartaal en 88 in Q2 van vorig jaar. Daarmee is het het gedeeld achtste meest actieve kwartaal tot nu toe, samen met Q4 2022, wanneer we kijken naar de afgelopen jaren.
Opvallend is de toename van pre-seed-investeringen (onder de 1 miljoen euro): van 12 in Q1 naar 20 in Q2, eveneens een stijging van 67 procent. Het aandeel seed-investeringen (tussen 1 en 4 miljoen euro) blijft met 38 procent van alle deals de grootste categorie, al ligt dit percentage iets lager dan in Q2 2024 (47%), vooral door de toename in latere fase-investeringen.
Er werden 12 Series B+ rondes (investeringen van meer dan 15 miljoen euro) gedaan, tegenover 7 in het vorige kwartaal. Het totaal geïnvesteerde bedrag in deze categorie steeg aanzienlijk, met een stijging van 81 procent vergeleken met het eerste kwartaal.
Het tweede kwartaal kende twee investeringen van meer dan 100 miljoen euro: Azafaros (€147 miljoen, biotech) en FINOM (€115 miljoen, fintech). Daarmee is het de eerste keer in 2025 dat dit soort mega-rondes terugkeren in het overzicht.
Top 10 grootste investeringen in Q2, 2025:
1. Azafaros – $147 miljoen
2. FINOM – €115 miljoen (foto)
3. Salvia BioElectronics – €60 miljoen
4. Avidicure – €50 miljoen
5. Tebi – €30 miljoen
6. Gradyent – €28 miljoen
7. Iwell – €27 miljoen
8. AMT Medical – €22 miljoen
9. EFFECT Photonics – €24 miljoen
10.AppSignal – $22 miljoen
*) geïnvesteerde bedragen in originele valuta
